АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАНАС ЗАФИРОВ: САЙТЪТ "МИРОТВОРЕЦ" НЕ Е ТОЛКОВА БЕЗОБИДЕН, ЩОМ СЕ ПОЛЗВА ЗА СЪДЕБНИ ДЕЛА В УКРАЙНА

Атанас Зафиров
21.07.2023 / 09:11

„По инициатива на нашата парламентарна група успяхме да съберем необходимите подписи за свикването на извънредно заседание на комисията за контрол на специалните служби. Благодарим на шефовете на службите, че се отзоваха своевременно и дадоха информацията, с която разполагат. Важно е да се каже, че на този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани, които фигурират в този списък. В момента се прави допълнителна оценка за риск от заплата и ако се установи такава ще бъдат взети необходимите мерки“.

Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria On Air.

В предаването „Денят On Air” социалистът посочи, че до момента в списъците на украинския сайт „Миротворец“ фигурират 77 български граждани, а зад сайта стои голям екип от хора: „Не бива да се преекспонира значението на този сайт, но не бива да се подценява и неговата значимост“, каза Зафиров и посочи, че той е и на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, ЕК.

Социалистът определи публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие като притеснително и недопустимо и допълни: „Ще настояваме българското външно министерство да засили дипломатическия натиск. Най-малкото, което може да се направи, е поне българските граждани и тяхната лична информация да бъдат махнати от този сайт. Позицията на Украинското посолство е доста цинична, защото там се казва, че украинската държава няма нищо общо с този сайт, но разбираме, че информация от този сайт е била ползвана в съдебни дела в Украйна, което показва, че този сайт не е толкова безобиден“, каза Атанас Зафиров.

„Ситуацията трябва да бъде във фокуса на вниманието не само на службите, но и на цялата държава. Наши български сънародници не трябва да фигурират в такива списъци“, категоричен бе той.

И допълни: „Действията на българската държава са абсолютно неадекватни. Аз поставих въпрос нямаме ли инструмент, който да ограничи този сайт поне на територията на Република България, както редица други сайтове се ограничават. Беше ми обяснено, че съгласно закона, трябва да се докаже, че сайтът проповядва или насърчава към тероризъм. В този сайт има снимки на убити хора, призиви да се убиват хора, това ако не е форма на насърчаване на тероризма, кое е?“, попита социалистът и заяви, че държавата трябва да се намеси ефективно.

По отношение на позицията на БСП за изпращане на военна помощ за Украйна, Зафиров посочи, че социалистите са категорично против и припомни: „Инициирахме два проекта за решение, които за съжаление, вчера бяха отхвърлени в ресорната комисия и то без сериозна аргументация. Искаме НС да бъде органът, който да е наясно какво се дарява, подарява на Украйна и НС да дава своето съгласие. Не виждам какво плаши парламентарното мнозинство“, каза зам.-председателят на БСП.

Той посочи, че от министъра на отбраната е станало ясно, че нищо, което е предоставила България на Украйна тази година няма да бъде компенсирано по линия на Европейския фонд за мир и солидарност, а за предходната 2022 г. – от средата на миналата година ще получим компенсация в размер на около 52%: „Това показва, че всички онези приказки, които бяха наприказвани, когато ни убеждаваха как това не е политически ход, а стъпка към модернизация и превъоръжаване на българската армия, са били едни абсолютно празни приказки без никакво покритие“, коментира Зафиров.

Попитан относно възможността да се реализират притесненията складовете на българската армия да бъдат изпразнени, зам.-председателят на БСП каза: „Народното събрание със своето решение даде възможността процесът да бъде ускоряван и преправян като количество и като срокове, т.е. дава се възможност повече да изнасяме, отколкото да внесем в тези складове по простата причина, че ВМЗ има някакви технически възможности, които не са безкрайни, те не работят само по тази поръчка“, посочи социалистът и припомни, че останалите парламентарни групи отказват информацията какво предоставяме на Украйна да бъде публична.

По отношение на решението да се предоставят БТР-и на Украйна, Зафиров заяви, че това е политическо решение: „То няма никакво практическо измерение, но създава усещане в хората, които го правят, че са адекватни на геополитическите очаквания на техните партньори“, заяви социалистът.

Попитан относно казуса за прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“, Атанас Зафиров коментира: „Не бива да се прави тази стъпка, ако рискът не е изчислен и ако има риск за икономически загуби, санкции, арбитражи и всичко останало. Ако това ще удари по джоба на българина, не е правилно. Ние сме за такъв тип обекти – води, гори, плажна ивица, да бъдат държавна собственост, но аршинът трябва да е един и същ. Тук аршинът е двоен – развалят тази концесия, а готвят концесия за летището в Пловдив, раздават плажовете на концесия и т.н. И в крайна сметка потърпевш от всичко това е българският народ“, каза в заключение зам.-председателят на БСП.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев