АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЖЕГА И В ПАРЛАМЕНТА: ЖЕЛЯЗКОВ СВИКА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИ СЪВЕТ СЛЕД БЛИЗО ТРИ ЧАСА СПОРОВЕ ПО ДНЕВНИЯ РЕД

Народно събрание
21.07.2023 / 13:18

До това се стигна, след като днешното заседание на Народното събрание започна с промяна на дневния ред. Така вместо парламентарен контрол, председателят на НС Росен Желязков подложи на гласуване дневен ред от 10 точки.

Той бе приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС.

По предложение на Тошко Йорданов от ИТН депутатите приеха да удължават работата си до приключване на десетте точки в днешния си дневен ред.

Към Росен Желязков бяха отправени критики от опозицията.

Георги Свиленски посочи, че са сменили приетата програма за седмицата на 90 процента. Въвеждате новаторство в българския парламентаризъм, коментира той и допълни, че това е недопустимо.

Борислав Гуцанов от БСП попита Желязков дали не се чувства малко неудобно 10 точки да влязат в дневния ред, с които никой не е запознат.

"Ако имате някаква договорка да падне правителството, кажете го. Стойте си 160 човека и оттеглете тези точки, за да запознаят народните представители. Недейте да правите подлога Народното събрание", каза той.

Иван Ченчев пък подчерта, че Желязков е зависим председател.

"Искате да ви наричаме сламен председател?! Аз съм сигурен, че половината зала не запомни точките, които вие прочетохте. Това да не е някакъв селски събор, на който всеки трябва да си показва номерата. Чувствате ли необходимост да се гледат тези точки? Убеден ли сте, че хората в Народното събрание ще вземат адекватно решение", попита той.

"Тъй като процедурите за промяна на дневния ред продължават с пълна сила. Трима са основни вносители Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски, аз ще предложа Кирил Петков, който е основният шарлатанин в тази група, да излезе да ни представи точките, защото аз го познавам и съм обеден, че той няма представа под какво се е подписал", заяви Радостин Василев.

Василев получи наказание аз обида.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма нужда да се разменят точките от дневния ред.

"Моята процедура г-н председател е да гласуваме процедура под допуск на г-н Слави Трифонов. Колеги видяхме, вместо да изпраща смс-и по чираците си, да дойде тук и да се аргументира", заяви той.

"Нали знаете, че чираците са при майстор. Благодаря за комплимента. Бих допълнил вашето предложение да бъде даден достъп на Прокопиев, който така и така си е инсталирал тук цяла парламентарна група, включително и на Доган да се разходи от Росенец, така и така ще му взимате пристанището и ако може да се задължи Борисов да присъства в залата", отговори Тошко Йорданов.

От ИТН излязоха с декларация, „посветена на лицемерието“.

Тошко Йорданов пусна през телефона си запис от изказвания и след това повтори част от тях: „Нито глас за Пеевски.“ „Става дума за българската държавност, става дума за нашето бъдеще, затова как се развива България.“ „Нито глас за Пеевски, за да може ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина.“ „Не, няма да има достъп на ДПС и на ГЕРБ до кокала на властта“.

„Христо Иванов – лицемер номер едно на републиката“, коментира в заключение Тошко Йорданов.

В програмата за днес бяха включени следните точки:

проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд;

промени в правилника на Народното събрание, второ гласуване на промени в Закона за съдебната власт; първо четене на промени в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия;

проект на решение за предоставяне на допълнителна военно-техническа помощ на Украйна;

проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които „Българския енергиен холдинг“ да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Аспарух“;

избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации; първо гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване; първо гласуване на законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането;

второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие.

dariknews.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев