АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО КОНСТИТУЦИОННИ ВЪПРОСИ СЕ СЪБИРА НА ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ

Народно събрание
25.07.2023 / 08:44

Очаква се сред темите, които ще бъдат обсъждани, да е огласеният в неделя проект за промени в основния закон на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това е първи тест за конституционните намеренията на коалицията - мандатоносителка. От неделя до днес политическите коментари се концентрираха около два акцента в тях - новата дата за национален празник и ограничаване на кметските мандати до два.

И те са по-скоро критични. Останалите промени са свързани с преформатиране на правителството на съдебната власт, ограничаването властта на главния прокурор и намаляване на мандата му, както и мандатите на председателите на върховните съдилища, прекрояване на института на служебното правителство, отнемане на правомощия от президента.

На фона на възраженията на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", ключови са липсващите коментари на ГЕРБ-СДС и ДПС. Гласовете на първите и четвърти са необходимите, за да се получи сбора от минимум 160 гласа за промяна на Конституцията по бавната писта.

Днес ще стане ясно какви са конституционните идеи на ГЕРБ-СДС и ДПС, допълват ли се те или се конфронтират с тези на ПП-ДБ и най-вече - ще има ли общ консенсусен проект на управляващите плюс ДПС.

Очаква се на дебютното заседание на парламентарната конституционна комисия, ръководена от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, да присъстват и конституционалисти и представители на правни неправителствени организации

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев