АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ, ПЕТКОВ И ИВАНОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА БЮДЖЕТ

Борисов, Петков и Иванов
26.07.2023 / 11:45

Усещането за голяма криза в управляващото мнозинство заради скандала около държавния бюджет, приет снощи в парламентарната бюджетна комисия, се разсея тази сутрин.

Вчера се стигна до абсурдната ситуация финансовият министър Асен Василев да оттегли подкрепата си за проектобюджета, който той самият внесе в парлмента. Поводът за позицията му беше, че депутатите рязко увеличиха разходите за заплати и всевъзможни други плащания, а в същото време драстично орязаха мерки за увеличаване на приходите, предложени от ведомството на Василев.

Водачите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов, Христо Иванов и Кирил Петков се събраха на лидерска среща, след която направиха общо изявление пред медиите, в което обявиха, че са постигнали компромис и бюджет ще има. От думите на Борисов се разбра, че приемането на бюджета е било обвързано с опазването на коалиционния кабинет "Денков-Габриел".

Иванов посочи, че управляващото мнозинство се е консолидирало около решения за приходните мерки в бюджета, които вчера бяха поставени под съмнение в бюджетната комисия. Той открои промяната, свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане - досега идеята е била това да се отнася за фирмите с над 50 души персонал, на лидерската среща е постигнат компромис да бъдат за над 100 души.

Борисов подчерта колко сериозна е била ситуацията за опазването на общото управление. "Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ние в предизборната кампания сме обещавали, колегите също. Но ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Василев, то просто правителството пада", изтъкна герберският лидер. Това е било основанието да се постигне компромис на днешната среща. "Отстъпих от доста неща. Колегите се съгласиха с някои – за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време, ние приехме за касовите наличности, плащането на фишовете по електронен път", описа Борисов другите компромиси. Той съобщи, че управляващите са се разбрали също днес да бъдат избрани договорените подуправители на БНБ, а в петък - новите ръководители на НЗОК и Сметната палата.

Петков добави, че заради голямата обща цел - влизането в еврозоната и в Шенген, е постигнало разбирателство, че таванът на цените на тока за бизнеса ще остане 200 лв. По думите му, това е мярка срещу инфлацията, която е нужна, за да бъдем сигурни, че страната се вмества в изискванията на механизмите за оценка за еврозоната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев