АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИМЕОН СЛАВЧЕВ: ЦИНИЧНО Е НАРУШИТЕЛИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ДА ИСКАТ ДА Я ПРОМЕНЯТ

Симеон Славчев
27.07.2023 / 11:32

Народното събрание няма нито обществената легитимност, нито моралното право да прави каквито и да е промени в Конституцията на България. Това е изключително важен и сложен процес, който изисква компетентност, политически и обществен консенсус, с които сегашните народни представители не разполагат. Абсолютен цинизъм е Кирил Петков, който доказано с решение на Конституционния съд е нарушил Конституцията на България, да иска сега да я променя.

Така лидерът на партия МИР Симеон Славчев коментира предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията на България.

„Промени в Конституцията на България безспорно са необходими, но те не могат да бъдат писани на коляно и от некомпетентни хора. Проектът за промени в Конституцията, който управляващите предлагат е подигравка с българските граждани, защото не само са екзотични, но и не решават нито един от проблемите на България и българското общество. Напротив, така предложените промени в Конституцията на България задълбочават още повече проблемите и разделят още по-силно българското общество“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че промените в Конституцията трябва да бъдат много подробно обсъдени и предложи да се организира експертен и широк обществен дебат за промените в основния закон.

„От партия МИР предлагаме да се подготвят и широко да се обсъдят изменения в Конституцията на България в частта ѝ за правата на гражданите. Предлагаме в Конституцията да се въведат и да се гарантират от държавата права на безплатно образование и медицинско обслужване, на жилище, на чиста околна среда, на реален средноевропейски стандарт на живот и периоди на почивка и отдих за всички граждани. Ще напомня, че тези права в момента са само декларативни в Конституцията, в която през 1991 г. беше заложен проамериканския подход, който гласи „ако имаш пари, имаш и права, ако нямаш пари, нямаш и права“. Именно за това предлагаме да бъде сменен този подход и чрез Основния закон да бъдат гарантирани правата на безплатно образование и здравеопазване за всеки българин“, каза още Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР предлага да бъдат обществено обсъдени и приети Етични правила и норми, които да бъдат вписани в Основния закон. Според Славчев те напълно трябва да съответстват на историческите традиции, на народопсихологията на българите, както и на нормите на православната етика.

„Етиката регулира обществените и междуличностни отношения и е тази, която определя морала на отделния гражданин да стане общовалиден и да се базира на традиционните ни български ценности. Тези общоприети етични правила трябва да са в основата на правната система на държавата и в Основния ни закон, за да станат задължителни за изпълнение от политическата класа“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Според партия МИР в Конституцията трябва да се разпишат необходимите регламенти за пълното въвеждане в действие във всички сфери на обществено-икономическия живот на страната на структурно-определящите принципи на „свобода“ и „справедливост“ с гаранции за тяхното балансирано и едновременно прилагане от всички и навсякъде.

„Само по този начин политическата класа ще бъде принудена да организира и управлява страната така, че да създава условия за генериране на високи приходи от производствена и търговска дейност, с които държавата справедливо да осигурява достоен живот за всички български граждани, особено на пенсионерите, социално слабите и хората в неравностойно положение“, подчерта Симеон Славчев.

Той подчерта, че от години партия МИР предлага да се въведе мандатност (до 2 мандата) за всички публични избираеми длъжности – кметове, общински съветници, народни представители.

„Чрез въвеждането на мандатност при кметовете ще се премахват местните феодали, които години наред управляват голяма част от българските общини. Затова задължително в Конституцията на България трябва да бъде записано, че всички избираеми длъжности са до два мандата и без право на повече, независимо дали има или няма прекъсване между тях“, каза още Симеон Славчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев