АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ МИНЧО АФУЗОВ БЕ ГОСТ НА РЕГИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“

Минчо Афузов на откриването на Регионалния празник 'Златна праскова'
27.07.2023 / 20:21

Областният управител Минчо Афузов бе гост на откриването на XXI Регионален празник „Златна праскова“ в село Гавраилово.

Целта на празника е да популяризира региона като водещ производител на праскови в страната и да презентира най-модерните методи и технологии при отглеждането и преработката на прасковената реколта.

В откриването на традиционния форум освен г-н Афузов, който връчи приза за най-добре поддържана прасковена градина, участваха още кметът на община Сливен Стефан Радев, заместник-кметовете Румен Иванов и Пепа Чиликова, директорите на дирекции „Растениевъдство“ и „Плащания“ в Министерство на земеделието и храните Петър Кировски и Аделина Стоянова, проф. д-р Заря Ранкова от Института по овощарство – гр. Пловдив и др.

И тази година организаторите на „Златна праскова“ бяха подготвили богата и пъстра програма, включваща атрактивни фолклорни изпълнения и разнообразни демонстрации, презентации, конкурси и състезания, тематично обединени около прасковите - най-емблематичния селскостопански продукт за региона. В рамките на тазгодишния семинар за производители на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“ бе дискутиран в цялата му тревожност и въпросът за изплащането на обезщетения на земеделските производители за пропадналите в Сливенско площи, вследствие масовото измръзване на насажденията през месец март. На традиционната изложба, представяща най-добрите по качество и сортове праскови, бяха показани и поразените от градушката на 23 юли плодове от квартал „Речица“.

„Макар всеки момент да очаквам да бъда освободен от поста си на областен управител, ще продължа да изпълнявам докрай ангажимента си в подкрепа на овощарите и зеленчукопроизводителите от област Сливен. Тази година те се оказаха най-потърпевши от климатичните обрати в цялата страна“, коментира Минчо Афузов. Той припомни, че веднага след масовото измръзване на овощните насаждения през март, са започнали разговори с МЗХ за своевременно изплащане на компенсации за сливенските овощари, с участието на служебния заместник-министър на земеделието Тодор Джиков.

Тези срещи и разговори продължават и в момента, с новото ръководство на Министерството на земеделието и храните.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев