АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ИЗСЛУШВА АСЕН ВАСИЛЕВ, ИЗБИРА ШЕФОВЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА И ЗДРАВНАТА КАСА

Народно събрание
28.07.2023 / 10:09

Заседанието на парламента след среднощното гласуване на бюджета, продължило до зори, ще бъде от 13 ч.

Очаква се днес да е последният работен ден за депутатите преди лятната им ваканция. След среднощното заседание, продължило почти до 6 ч сутринта, на което беше приет държавният бюджет, предстои интензивна законодателна програма.

Заседанието на парламента ще бъде от 13 ч.

Планирано е да бъде избран управител на НЗОК, както и председател на Сметната палата.

Сред останалите важни законопроекти в дневния ред са изменения в Наказателния кодекс, разглеждани на второ четене, които регламентират по-строги наказания при шофиране под въздействие на алкохол и наркотици и причиняване на смърт на пътя.

Едно от предложенията е да се обявява за престъпление отказът на шофьора да се тества за алкохол и наркотици, ако в миналото е имал такива регистрирани прояви.

Тогава наказанието може да е до 6 месеца затвор и 2000 лв. глоба. Промени има и в сроковете за лишаване от свобода. Санкциите могат да достигнат от 3 до 20 години, вместо досегашните от 2 до 10 години. Съдът ще има право и да отнема автомобила, с който е извършено престъплението.

В пленарната зала ще има изслушване заради отнемането на концесията на „Лукойл” над пристанище „Росенец”.

Финансовият министър Асен Василев и председателят на ДАНС ще отговарят на депутатски въпроси относно ефекта върху финансово-икономическото състояние и бюджета на страната и рискове от щети за България.

Изслушването е по искане на БСП и „Възраждане”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев