АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАН И С ПЪРВО ИЗЯВЛЕНИЕ, СЛЕД КАТО ОТНОВО СТАНА ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА КИТАЙ: ЩЕ БРАНИМ СУВЕРЕНИТЕТА СИ!

Ван И, член на Политбюро и ръководител на Комисията по външни работи на ЦК на ККП Снимка: Радио Китай
28.07.2023 / 12:20

Ван И каза, че неговото министерство ще задълбочи партньорствата със страните по света и че активно ще участва в реформата на световното управление, като "решително брани суверенитета, сигурността, развитието и интересите" на Китай

Ван И направи днес първото си изявление, след стана отново външен министър на Китай, предадоха Ройтерс и БТА. Ван е член на Политбюро и ръководител на Комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, което се смята за най-влиятелния дипломатически пост в страната.

Той обеща Пекин да задълбочава сътрудничеството с партньорите си и да брани суверенитета си. Изявлението е публикувано на сайта на китайското външно министерство.

Опитният дипломат бе назначен за външен министър във вторник, като стана приемник на този пост на Цин Ган, който в продължение на месец отсъства от публичното пространство. Кадровата смяна бе извършена само седем месец след като Цин Ган стана министър на външните работи.

Китайското външно министерство каза само, че Цин не е на работа по здравословни причини.

Ван И каза, че неговото министерство ще задълбочи партньорствата със страните по света и че активно ще участва в реформата на световното управление, като "решително брани суверенитета, сигурността, развитието и интересите" на Китай.

Цин Ган бе назначен за външен министър през декември, като за последен път се появи публично на 25 юни в Пекин.

Ван И беше външен министър от 2013 до миналата година, припомня Ройтерс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев