АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ПРОЕКТЪТ ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА Е НАСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА

Румен Радев
31.07.2023 / 13:16

Проектът за промени в Конституцията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е част от настъплението срещу демокрацията, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава подчерта, че будят тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци:

"Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. В същото време се заличава паметта за антифашизма. Българи доносничат срещу българи в сайта "Миротворец", а правителството не реагира. Тиражират се различни ревизионистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрацията и обществото ни трябва да бди", каза президентът.

Президентът Румен Радев отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който нарече диктатура служебните правителства: "Аз не искам да слизам до нивото на говорене на г-н Борисов и ако трябва някого да обвиняваме, че той отново започва да говори по този начин - това са Петков, Василев и Христо Иванов, които му подариха индулгенцията, легитимацията и възможността да говори отново по този начин".

Според президента в своята изнервеност Борисов е нарушил един стар принцип: "В дома на обесения не се говори за въже".

Припомняме, че в неделя Борисов заяви "Две години и половина знайни и незнайни министри ни управляваха, докато траеше този хаос, безвремие, едно нищо. И всички тези служебни кабинети бяха посочени еднолично от един човек - това е диктатура".

"Г-н Борисов аз се чудя как повдига отново темата за магистралите, кои магистрали? Преди да е дал отговор на въпроса къде отидоха чувалите с пари от неговите магистрали, защо се разпадат", запита Радев.

В коментар за случая с обезобразеното с макетен нож момиче в Стара Загора, Радев отбеляза, че са нужни законодателни промени:

"Първо искам да заявя, че не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това зловредно деяние, което се случва в Стара Загора. Но необходими са промени в различни закони, които да правят точно това - да поставят ясни критерии за нарушенията на закона, ясни критерии за престъпленията и за тежестта на наказанията".

Днес държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествена церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск "Васил Левски" - 2023 на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев