АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН ПРЕД БРИКС: ДЕДОЛАРИЗАЦИЯТА НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА Е НЕОБРАТИМ ПРОЦЕС

Президентът на РФ Владимир Путин
23.08.2023 / 08:53

Руският президент Владимир Путин се включи днес в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което обяви, че дедоларизацията на световната икономика е "необратим процес", предаде Ройтерс.

По думите му до това се стига, тъй като държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.

Според руския президент страните от групата на БРИКС трябва да си сътрудничат на равнопоставени начала, за да постигнат целите си. Той изтъкна, че "групата е напът да отговори на аспирациите на мнозинството от жителите на света".

"Ние си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашето сдружение, курс, който отговаря на стремежите на основната част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство", каза Путин.

„Важно е, че страните от БРИКС укрепват сътрудничеството си, а съвместната ни работа за осигуряване на икономически растеж и устойчиво развитие дава конкретни и осезаеми резултати. Заедно стартираме нови културни и инвестиционни проекти, увеличава се стокообменът и се разширяват секторните контакти. Най-важното е, че си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеност, партньорска подкрепа и зачитане на интересите. Цифрите говорят сами за себе си – през последното десетилетие взаимните инвестиции на държавите членки на БРИКС са се увеличили шест пъти.“

„Русия ще остане надежден доставчик на храни за африканския континент„, категоричен бе руският президент по време на речта си. Той добави още, че „руската федерация подкрепя по-тясното сътрудничество за надеждни и непрекъснати доставки на хранителни и енергийни ресурси.“ По думите му, на Русия умишлено се пречи в доставките за зърно и торове в чужбина. „Незаконните практики на санкции също имат отрицателно въздействие върху международната ситуация. Незаконно замразяване на активи на суверенни държави.. По същество това е нарушение на всички основни норми и правила на свободната търговия.“

Руският президент изтъкна, че търговският оборот между Русия и страните от БРИКС е нараснал с 40,5%.

Путин заяви още, че Русия е готова да се върне към сделката за зърното в случай на реално изпълнение на задълженията към руската страна.

По думите му Русия остава сигурен доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции пречат тези доставки да се осъществяват гладко и да се извършват нужните за целта банкови разплащания.

Той за пореден път заяви, че Русия е готова да изпраща зърно безплатно в Африка и посочи, че страната е напът да финализира разговорите за такива доставки.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява около 40 на сто от жителите на света. На срещата се очаква да бъде обсъдено приемането на нови членове, но във видеообръщението си Путин не засегна тази тема.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев