АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ГАБОН АЛИ БОНГО Е БИЛ ПОСТАВЕН ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ

Али Бонго
30.08.2023 / 16:03

Габонски офицери съобщиха по националната телевизия, че президентът на страната Али Бонго е под домашен арест, предадоха Ройтерс и БТА.

По-рано днес група военни се появиха в ефира на телевизия "Габон 24" и казаха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна, която е бивша френска колония. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Говорител на френското правителство обяви, че Франция осъжда преврата в Габон и иска резултатите от изборите да бъдат уважени.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва "следи отблизо" обстановката в африканската страна.

"В Москва бяха приети със загриженост съобщенията за рязко влошаване на вътрешната обстановка в приятелската африканска страна. Продължаваме отблизо да следим развитието на обстановката и се надяваме тя бързо да се стабилизира", заяви пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Семейството на Али Бонго управлява богатата на петрол държава от над 56 години. Самият Бонго наследи баща си Омар, който почина през 2009 г., на президентския пост.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев