АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЕЗУМЕЛИТЕ „ЗЕЛЕНИ” ЕЛИТИ ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО НА ЕВРОПА

Фото Аdaderana.lk
04.09.2023 / 11:44

Не е ли време да изтребим всички крави? Изглежда поразително, но „зелените елити” в Европа съвсем сериозно поставят този въпрос. Оказва се, че кравите се оригват, като при това изпускат метан, който се равнява на цели 14,5% от глобалните емисии на парникови газове.

Но не само това: кравешкият тор съдържа амоняк, а това азотно съединение уврежда естествените местообитания. Тоест, откъдето и да го погледнем, отпред или отзад, от кравите има само вреда. Затова нека убием всички наведнъж. По-рано тази година ирландското правителство предложи да избие 200 000 крави, за да постигне по-бързо поставените пред страната „климатични” цели. На свой ред, холандското правителство известно време прокарваше идеята да намали броя на добитъка с 30%, за да „ограничи вредното замърсяване с амоняк“. „Наистина ли трябва да унищожим трилиони животни, за да спасим планетата?“- питат заглавията в европейските медии.

Тоест, оказва се, че опазването на околната среда означава да избиеш всички крави за са спасиш света. Ние пък наивно вярвахме, че означава любов към животните и растенията. Още преди няколко години, един известен коментатор написа, че „пълното унищожаване на кравите и свинете в крайна сметка ще спаси планетата”. Разбира се, при цялото си безумие, европейските правителство едва ли ще се въоръжат с електрошокове за да отправят милиони крави на онзи свят. Истината обаче е, че те все още възнамеряват да намалят сериозно числеността на отглеждания в страните им добитък, защото това уж би им помогнало да постигнат поставените цели в борбата с климатичните промени. И затова водят безумна война със селското стопанство. Никога преди не съм се занимавал с въпроса за правата на животните, но сега дори и аз си мисля, дали пък не е време да инициираме масово движение под лозунга „Животът на кравите е от значение” (авторът очевидно прави параллел с прословутия слоган „Животът на чернокожие е от значение” – б.п.), за да се противопоставим на смахнатите ни политици, които поставят проблемите на околната среда над всичко – дори и над „хляба насъщни”.

Но да се върнем към Ирландия. Изглежда че правителството на страната не подкрепя идеята за унищожаването на стотици хиляди крави. Тя беше лансирана от Министерството на земеделието, продоволствието и морското стопанство. Именно в публикуван от него документ се твърди, че за да може страната да се доближи до заветните „нулеви вредни емисии” – този Свещен Граал, трябва да бъдат заклани двеста хиляди млекодайни крави, което между другото, би струвало на данъкоплатците 600 хиляди евро. Според чиновниците от Министерството обаче, това е бил само „теоретичен сценарий”, а не „окончателно политическо решениее”. Нека се абстрахираме за момент от факта, че земеделското министерство въобще си позволява да говори за евентуалното ликвидиране на стотици хиляди крави, въпреки че това би лишило много фермери от прехрана. По-важното е, че Ирландия вече разработва политика, която на практика ще доведе до същите резултати по отношение на унищожаването на кравите, само че ще го направи косвено.

В рамките на плана си за действие за борба с климатичните промени от 2023, който беше приет под силния натиск на ревностните еколози от ЕС, Ирландия набеляза редица мерки за намаляване на въглеродните емисии през следващото десетилетие. А имайки предвид, че селското стопанство генерира около 33% от емисиите на парникови газове в Ирландия, точно то се превръща в основна мишена на управляващите. Правителството извива ръцете на фермерите да намалят употребата на пестициди, да преминат към „биологични“ торове и, като капак на всичко, да върнат част от обработваната от тях земя обратно на „майката природа”. Според The Irish Farmers Journal, ирландските фермери са особено изнервени от предложението да се намали количеството на използваните азотни торове, от 250 кг на хектар годишно, на 220. Това ще има „катастрофални последици за редица млечни ферми“, твърдят обаче от The Irish Farmers Journal. Фермерите ще трябва да избират: или да купуват повече земя, която и без това е прекалено скъпа, или да изколят кравите си, което е нежелателно. Експертите на изданието прогнозират, че в крайна сметка всичко ще приключи именно с намаляването на добитъка.

Тоест, по един или друг начин, кравите ще умрат – ще бъдат принесени в жертва на олтара на „нулевите емисии”. В древността, хората са давали животни да бъдат заклани за да умилостивят гневните богове и да си осигурят благосклонността на майката природа. Нашата цивилизация обаче, принася животните си в жертва в отчаян опит да умилостиви родната планета Земя, която – както се твърди – сме разгневили с нашата индустриална арогантност и земеделското си високомерие. Нишо чудно, че ирландските фермери са толкова ядосани. Преди няколко дни те излязоха по улиците на Корк за да изразят „дълбокото си разочарование” от случващото се. Събраха се хиляди хора, някои от които бяха дошли с тракторите си, за да протестират срещу „зелените елити”, опитващи да ликвидират професията им в името на „климатичните цели”. „Ние орем земята за да дадем храна на хората, а ни ругаят за това – гневно заяви пред събралите се Найджъл Суитнъм от Ирландската фермерска асоциация. Мнозина от събралите се носеха транспаранти с лозунга „Нашите ферми са вашата храна”.

Странно е, че фермерите трябва да се борят за правото си на земеделие. Че хората, които ни хранят, трябва да се съберат, за да кажат: „моля, позволете ни да ви храним още малко“. Каква горчива присъда за абсурдността на социалния живот през 2020-те години – земеделието, животновъдството и производството на мляко и месо – доскоро толкова желани гости на нашата маса – сега се представят като „проклятие” за природата. Всъщност, протестиращите ирландски фермери не само опровергават опасните заблуди на дъблинския елит относно нулевите емисии (тук следва да отбележа, че повечето от принадлежащите към този „елит” никога не са влизали във ферма), а защитават здравия разум и прогреса. Те защитават селското стопанство като инструмент на доброто и на цивилизацията от едни елити, които дотолкова са обсебени от псевдорелигията на „нулевите емисии“, че вече разглеждат всяка човешка намеса в природата единствено като зло, което трябва да бъде изкоренено.

Ирландските фермери застанаха рамо до рамо с европейските си колеги, които също се разбунтуваха срещу зелените елити. Холандските фермери например, протестират вече почти четири години, борейки се срещу спуснатите отгоре климатични цели, които могат да доведат до затварянето на 3000 ферми и избиването на безброй крави. Германските фермери пък се опълчиха срещу новия закон на ЕС, призоваващ за възстановяване на естествените местообитания. Те се страхуват, че този закон ще „изяде“ земеделските земи и на практика ще остави нивите и пасищата на милостта на капризната майка природа. В тази връзка ще припомня, че наскоро гневни фермери се сблъскаха в Страсбург с Грета Тунберг и други млади псевдоеколози, събрали се за да подкрепят мерките на ЕС срещу селското стопанство. Привилегировани нахалници, чийто единствен принос към обществения живот е фалшивото екологично благочестие, насочено срещу фермерите, които ни хранят!

Законът, който толкова разгневи германските и другите европейски фермери, представлява своеобразна квинтесенцията на лудостта на новите зелени елити. Нарича се Закон за възстановяване на природата, а Европейският парламент го прие в началото на юли.

Законът дефинира конкретни задължителни цели: „20% от територията на ЕС да се върне на природата“ до 2030. Критиците му смятат, че това посегателство върху земеделските земи ще навреди много сериозно на фермерите. Законът ще доведе до „ликвидация“ на милиони хектари земеделска земя, посочва бившият полски премиер Беата Шидло (нейната страна е яростен противник на закона). Разбира се, дори превръщането на Европа в гигантски природен резерват за Грета и други като нея, по никакъв начин няма да намали глобалните емисии. Производството на месо просто ще се прехвърли в други страни (като Бразилия например), а емисиите от клането на добитъка и транспорта само ще се увеличат. Това наистина е лудост!

Самото име на новия закон показва, какъв е залогът. Враждебността на елитите към селското стопанство и желанието за „възстановяване на природата“ предполага, че те са принципни противници на прогреса, като такъв. Всъщност, те не се ужасяват от бедните крави по пасищата, а че животните се използват за да задоволят нуждите на хората от месо, мляко и кожа.

Те се чувстват оскърбени от факта, че земеделието е опитомило природата в полза на човечеството. В техните очи селското стопанство е просто кражба от природата, затова го обявяват за „заплаха номер едно за планетата“. Според тях, цялата дейност на човечеството се свежда до „въглеродния отпечатък“.

Не бива да допускаме тази зелена истерия да продължи. Човешката цивилизация е стартирала преди 12 хиляди години, точно със земеделието. Всичко, което ни е направило хора – градовете, културата и езика – е възникнало благодарение на земеделието. Тоест, следва да сме наясно, че омразата на зелените елити към селското стопанство е просто омраза към човечеството, като такова.

БРЕНДЪН О’НИЙЛ е водещ политически наблюдател на британското издание Spiked, автор на няколко книги.

Източник - Сп. Геополитика

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев