АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСТАВИХА ИНИЦИАТИВА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА 3 МАРТ КАТО НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Инициатива за запазване на 3 март като националния празник на България обявиха политици, общественици, журналисти и спортисти
04.09.2023 / 13:22

Инициатива за запазване на 3 март като националния празник на България обявиха политици, общественици, журналисти и спортисти.

На него има интелектуалци, сред които бившият председател и почетен член на БАН акад. Иван Юхновски и бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

Беше споменато името на президента Георги Първанов, който също подкрепя инициативата, кметът на Калофер Румен Стоянов, лекари, общественици, журналисти.

Самата инициатива беше представена от евродепутата Петър Витанов, който обясни, че държавният глава Румен Радев не е част от тази инициатива. По думите му, тя е вследствие на възмущението на хората от предложението за промяна на датата, на която отбелязваме националния празник и посочи, че целта е да се защити 3 март като кулминацията на вековната борба за освобождение на страната ни.

От инициативата обявиха готовност да поставят въпроса за запазването на националния ни празник чрез национален референдум.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев