АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦСРИ – СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА И ЛЕТЕН ОТДИХ ЗА 55 МЪЖЕ И ЖЕНИ СЪС СЕТИВНИ ИЛИ ФИЗИЧЕСКИ ЗАТРУДНЕНИЯ

ЦСРИ – Сливен организира и летен отдих за 55 мъже и жени със сетивни или физически затруднения
04.09.2023 / 17:09

Потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция / ЦСРИ/ в Сливен бяха на петдневен лагер в Обзор. Групата от 55 мъже и жени със сетивни проблеми или физически затруднения се завърна наскоро от почивката си в хотел „Хоризонт“ - база на Съюза на слепите в България. Някои от тях пребиваваха с придружители.

Лятната ваканция на Черно море е традиционно събитие за Центъра. Провежда се веднъж годишно. „Всички я очакват с нетърпение“, каза директорката Росица Джонгозова. Има време за плаж и досег с морето, за разходки в парк, за шах и табла, за приятни разговори на кафе и създаване на нови контакти. Престоят е съчетан с придобиване на полезни знания. Тази година е проведен семинар, на който са разяснени възможностите за осигуряване на подкрепа от личи асистенти или домашни помощници за хората със специфични здравословни проблеми. Гост на групата от Сливен бе и психолог-докторант, също със сетивни проблеми. Той изнесе беседа „Аз - в очите на другите“. Диджей превърна последната лагерна вечер в празник на хубавата музика, танците и приятелството.

Морската почивка стана възможна с финансовата подкрепа на Община Сливен, която покри разходите за част от престоя. За значима част от потребителите летният лагер, организиран от Центъра, е единствената възможност за отдих на брега на морето.

Сливенският Център за социална рехабилитация и интеграция е първият в страната, създаден извън София. При откриването му през 1992 г. е започнал работа с 30 потребители. В момента те са 65, макар капацитетът да е за 50 души. Идват деца и възрастни с различни диагнози: детска церебрална парализа, артроза, коксартроза, сколиоза, частичен или пълен дефицит на зрението... Тук помощ получават и хора с увреждания, настъпили при пътни произшествия. Те са пострадали лица, за които при редовна работа със специалистите има възможност да възвърнат част от двигателните си умения. На разположение на потребителите са компетентни и опитни професионалисти: кинезитерапевт, психолог, терапевт по ориентираност и мобилност за хора със сетивни увреждания, експерт по социални услуги, социални работници. Обособени са комфортни и добре оборудвани помещения за рехабилитации, масаж, за придобиване на всекидневни умения, трудотерапия и др. Има многофункционална зала с компютърно оборудване с говорящ софтуер, брайлова техника и др. Центърът осигурява специализиран превоз за тези свои потребители, които не могат да пристигнат самостоятелно. Организират се посещения на музеи, театри и други събития. Сформирана е фолклорна певчевска група, която носи грамоти и награди за отличните си изяви.

От създаването си досега Центърът се намира в кв. „Република“. Той се е превърнал в уютен дом за потребителите. Заниманията, терапиите, споделените ваканции или посещения на интересни събития им помагат и правят живота им по – приятен. Отвън има градинка с цветя и здравец. Ако не най, то тя е сред най – красивите и най - поддържаните в целия квартал. Малка табела напомня на минувачите, че е създадена от незрящи хора и хора с двигателни увреждания.

Изготвеният материал е част от кампанията за популяризиране на социалните услуги в община Сливен. Подробности за Центъра за социална рехабилитация и интеграция може да бъдат прочетени и в сайта на Общината чрез линка https://mun.sliven.bg/centyr-soc-rehab-integraciya

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев