АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРОЙ И ПОТОП НА МОРЕТО: ПОД ВОДА СА УЛИЦИ И ХОТЕЛИ В ЦАРЕВО И АХТОПОЛ

Снимки: Фейсбук, Meteo Balkans
05.09.2023 / 14:06

Обилните валежи от последните часове са предизвикали наводнения по морето. Под вода са улици в Ахтопол, съобщават от Meteo Balkans.

От МВР - Бургас обясниха, че заради преливане на река Велека е затворен пътя от Варвара към Синеморец. Приземните етажи на няколко хотелски компекса в къмпинг "Нестинарка" са залети от вода.

На телефон 112 са получени сигнали, че в ниските части на "Арапя" има до два метра вода, както и няколко автомобила, които са в морето. Към момента се извършват множество дейности, свързани със спасяване на бедстващи хора.

От кадрите се вижда, че нивото на водата е много високо.

Община Царево обяви частично бедствено положение заради обилните валежи в региона. Тя ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът Георги Лапчев.

"Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива", сподели градоначалникът пред БНР Бургас.

Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. "Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали".

Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси.

Силен вятър и пороен дъжд се излива в Ахтопол – от тази сутрин в градчето няма ток, мобилна мрежа и интернет обхват, разказа пред БНР почиващ в курортното селище.

"Цяла нощ валя, но сутринта дъждът се засили, много силен вятър задуха, а гръмотевиците падаха една през друга", разказа Аспарух Йорданов.

"Улиците са реки, водата се оттича от целия град надолу, на кея е като езеро. Вероятно има и отнесени коли, но дано няма пострадали. Мен лично ме е страх да изляза навън", допълни той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев