АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕВЕТИЯТ "ПОХОД ЗА МИР" ПОИСКА ОСТАВКАТА НА КАБИНЕТА, ЗАЩИТИ 3 МАРТ КАТО НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Деветият "Поход за мир"
07.09.2023 / 08:48

Деветият "Поход за мир и суверенитет" поиска оставка на правителството и разпускане на парламента. Шествие под надслов "Поход за мир" се проведе снощи в София и други градове в страната. В София демонстрантите се събраха в 17 часа пред НДК. Сред исканията са защита на националния празник 3 март, защита на българския лев и провеждане на референдум по темата, предаде БНТ.

Присъстващите настояват и за незабавно разпускане на парламента. Според тях кабинетът "Денков - Габриел" е с изчерпано политическо доверие. Шествието се обяви и против навлизането на така наречената "джендър идеология" и признаването на еднополовите бракове.

"Втвърдяваме тона", заяви пред БНР един от организаторите - Сърнела Воденичарова и обясни, че в избора на датата 6 септември е търсена символиката на съединението:

"Има необходимост от съюзяване на всички, които виждат нуждата от масово противодействие на настоящата власт".

Тя изказа мнение, че управляващите "ни стоварват едно по едно неща, които не могат да ни минат през главата изобщо - да се пипа националният празник, паметници да се рушат и да се местят просто така - докато в същото време се правят активни стъпки към докарването на война на прага на България".

"Поход за мир и суверенитет" няма амбиция да се превръща в политически проект или движение, увери Воденичарова.

"Въпреки тежката обстановка след наводненията Походът ще се проведе във всички градове, където е обявен", уточни тя.

Събитието се подкрепя от 32 града на България, а неговата цел е страната ни да се защити от война, да не се изпраща оръжие за нито една от двете страни, участващи във военния конфликт в Украйна.

Участниците в "Похода за мир" днес поднесоха съболезнования за трагедията и жертвите от наводненията в община Царево.

В деня на Съединението провеждането на "Поход за мир" носи идея всички българи да се обединят, отбелязаха протестиращите. Мирът е национална кауза, заявиха още участниците в демонстрацията, предаде ПИК:

"Има хора, убедени в това, че ние трябва да запазим мирна позиция, защото ние сме братя и с украинците, и с руснаците".

"Нека да се изплаща, да се помага, но да се помага с мирни средства, с медикаменти, не трябва да се праща оръжие, да се разпалва конфликтът. Напротив - трябва да търсим примирие, да се търси диалог".

"Защо не пазим неутралитет, ами се завираме при тези, дето се бият, а ние сме тук на първа линия. Изобщо какво правим с Черно море, ние ще си съсипем държавата", казаха протестиращи.

И великотърновци се включиха тази вечер край паметника "Майка България" в инициативата "Поход за мир", за да поискат незабавното разпускане на парламента и се обявиха срещу военна помощ от България за Украйна.

Сегашният парламент е неработещ, решенията му не са в полза на избирателите и трябва да бъде разпуснат, заявиха жителите на старата столица, които се включиха в инициативата "Поход за мир".

"Изхвърляне на политическата класа от парламента и нови представители";

"Този парламент е толкова прогнил, толкова неадекватен, толкова зловещ, бих казал. Той не служи на българския народ";

"Ако има как, в минус една минута да бъде прекратено действието на този парламент. Във всеки театър заплатите са ниски, защо в този "театър" са толкова високи?"

Събралите се около паметника "Майка България" поискаха референдуми и категорично се обявиха против войната в Украйна и българската подкрепа за нея:

"Трябва да се пита народът дали да се приема еврото, дали да бъдем независими";

"Искаме да спре вече тази война и смятаме, че не се прави всичко възможно";

"Трябва да се чуе гласът на народа, на гражданството, да има наистина гражданско общество, а то без достъп до информация не може да съществува".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев