АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ МЕСЕЦА КАБИНЕТ "ДЕНКОВ": ПОТОП И ПОМОЩИ, ПРЕМИЕР-ПРЕЗИДЕНТ, ЗАПЛАТИ И ПЪТИЩА

Три месеца кабинет "Денков": Успехи, успехи
07.09.2023 / 11:14

Премиерът Николай Денков обяви в тримесечния си онлайн отчет, че постепенно се успокоява обстановката след наводненията по Черноморието, което отне живота на 4 души.

"Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Водата е пусната и може да се използва за битови нужди, летовниците се изнасят с помощ от КАТ, все още има затруднения заради разрушената настилка".

"Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция "Пътна инфраструктура", настоя примерът.

Той за сетен път обяви, че има два вида помощ за пострадалите – до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това.

Премиерът обяви, че прокуратурата се е самосезирала за потопа.

"Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата – кога риска идва от това и кога от причини от човека. Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук", поясни Денков.

Министър-председателя категорично се обяви за спиране на застрояването по родното Черноморие.

"Такъв законопроект е част от програмата ни, но за съжаление, другите политически сили имат колебания в това отношение", каза той.

Премиер и президент

Премиерът Денков определи като хубав символ вчерашните му разговори с презиеднта Румен Радев, които заедно бяха на националния стадион "Васил Левски" по време на "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров.

"Хубав символ имаше, както в деня на Съдинението, така и в мача вчера. Този символ трябва да е пример за политиците и да избираме каузите, които могат да ни обединят. Няма съмнение, че имаме различия с президента Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за гражданите и икономиката - такива са проектите с Гърция и Румъния, и енергийните проекти. Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за такива проекти. Приемете разговора вчера като подадена ръка, включително и от моя страна, защото много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството да престанат", отбеляза той.

Инвестиции и заплати

"Много неща се правят, почти всички свързани с икономиката. Например трите отворени завода - в Русе, Стара Загора и в Шумен. Всеки от тях с по няколкостотин нови работни места. Това са инвестиции", посочи Денков.

Според него всеки от тях е с по няколкостотин нови работни места.

"Това са инвестиции, които дават възможност за развитие на регионите. Министерство на икономиката разглежда близо 10 проекта за инвестиции в градове извън София", пресметна премиерът.

"Поискахме от всички министерства информация за това какви са възнагражденията, за да имаме цялата информация, срокът е 15 септември, след това в хода за подготовка на бюджета, ще направим сериозна крачка за овладяване на тези дисбаланси", каза Денков по отношение на заплатите в НСИ и останалите институции, които не получиха увеличение с бюджета за 2023 г.

Според него заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и отговорността на конкретните служители.

"Трябва да има аргументация защо в конкретна сфера заплащането е такова, каквото е. Заложили сме да има правила в КТД, които да премахнат ужасяващата ножица между заплатите в здравеопазването. Разликата не може да е повече от 1 към 10", отбеляза Денков.

По думите му, борбата за нормален живот в България е борба срещу демографската криза.

"Опитваме се да привлечем и инвеститори, които да дават високи заплати", каза премиерът.

"Не се предвижда промяна в регионите, но започнахме работа, че да променим този дисбаланс - София-Пловдив линията се развива изключително добре, но това става за сметка на други региони. Това, което заложихме в оперативните програми, бе 50% да отиват за Северозападна България", обясни той.

Пияни и дрогирани шофьори

Премиерът Денков обяви, че идната седмица ще бъда във ВМА, за да обсъдят как да се ускори процесът по излизане на проби, свързани с наркотици така, че да е максимум седмица.

"Стартирахме закупуването на апаратура и трябва да се обучат и специалисти, които да работят с нея. Очаквам резултати и да променим организацията за тестовете още следващата седмица. Истинският тест, който дава резултатите, са кръвните проби. По-скоро трябва да се смени законът и да се затворят вратичките някой да отказва да прави кръвен тест", допълни той.

Министър-председателят посочи, че в парламента има проект, който да махне стикерите от стъклата на автомобилите.

"За екостикерите все още няма съгласие, говоря за министерствата да се разберат и да внесат проект", каза Денков.

Пътища...

"Няма как да подминем проблемите с Хемус. Проблемът там е, че се започват строежи, които не съответстват на правилата и законите, раздават се пари без да има трасе и е създадена огромна каша по отношение на това как да се продължи и затова няколко правителства не могат да продължат строителството. Трябва да работим с парламента, знам, че регионалният министър подготвя вариант, който да предложи. Трябва да престанат да се обжалват всякакви обществени поръчки, да се отпушат незаконните строежи и политиците да спрат да спорят дали може да се строи незаконно - не, не може", отсече Николай Денков.

Енергетика

Оборудването за "Белене" стои от години и всякакви опити да бъде построена, не срещата необходимата икономическа обосновка, че да привлече инвеститори, каза премиерът.

"Ясно е, че Русия дълги години ще бъде под санкции и ние няма как да работим с нея. Това оборудване е добре, че се появи някакъв купувач. Следваме решението на парламента и се надявам преговорите да са успешни. Успоредно с това си развиваме ядрената енергетика. Преговорите с Уестингхаус за реактори имат възможност, която други нямат - те могат да намаляват мощността си сравнително бързо и това ги прави изключително добри за комбинация с други екологични източници", каза той.

Посолства и политика...

"Не слушам никакво посолство... Виждам доста политически сили, които слушат руското посолство. Аз лично слушам съвестта си, принципите си и разбирането за това какви са националните цели, какви мерки сме заложили в програмата и по никакъв начин не мога да се съглася, че националните цели, които сме заложили, са национални цели на Русия", каза министър-председателят.

Ученици на две смени

Проблемът с това учениците да учат в една сграда на различни смени е от години, настоя Денков. По думите му има програма, която е направена, за да може децата да минат на една смяна, но не е имало достатъчни проекти.

Заложен е строеж на 8 нови училища във Варна, Бургас, Пловдив и София. И това няма да е достатъчно, затова с министъра на финансите се разбрахме и в бюджета за 2023 г. бе включена нова програма за строеж на сгради. Осигурили сме средствата", увери премиерът, но припомни, че проектите са отговорност на общините.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев