АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО - МАЛКА БОГОРОДИЦА

РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО
08.09.2023 / 08:51

По народному така се нарича днешният ден, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.

Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните ѝ родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи за спасението на човечеството.

"Моля те, Дево, премахни душевното ми смущение и бурята на моята печал, защото ти, Богоневесто, едничка Пречиста, си родила Христа, Началника на тишината." За вярващото сърце тези слова от молебния канон към св. Богородица са утеха в скърби и злополуки. Упованието в "уталожителката на тъгите", както се нарича в молитвените текстове Божията майка, не посрамва, защото тя е неизменна застъпница за хората и тяхна надежда. Именно като "госпожа надежда" се тълкува името ѝ. Тя била надежда и за престарелите си родители, защото след дълго години бездетие, за раждането й благовестил ангел с обещанието, че тя ще бъде благословение за човечеството. Рождението на св. Богородица ознаменува началото на спасителния Божи план за хората.

"Нейните родители дълги години са били бездетни, водили един наистина праведен живот и въпреки това са били без свое чадо. Това им е било единствената мъка, скръб, защото знаем, че в Стария завет бездетството се е смятало като Божие наказание. Те са се чувствали такива – че заради техния греховен живот Бог ги е лишил от тази най-голяма радост за всяко семейство", разказва Врачанският митрополит Григорий.

"С Рождеството на св. Богородица се открива нов период, защото се изпълва това, което са очаквали поколения след нашите праотци Адам и Ева, когато биват изгонени от райската градина. С раждането на св. Богородица се вижда началото на спасението на човешкия род, защото се ражда тази, която ще роди Спасителя на света", подчертава духовникът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев