АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БУРНИ ГРАЖДАНСКИ И ПАРТИЙНИ РЕАКЦИИ СЛЕД ПОДМЯНАТА НА МИНЧО АФУЗОВ С КОЛЬО МИЛЕВ

централата на БСП в Сливен
11.09.2023 / 15:46

Сериозен отпор срещу решението на Националния съвет на БСП за замяна на кандидата на червените за кмет на община Сливен.

След решението на общинската конференция на БСП за издигане на Минчо Афузов, бивш областен управител, за кмет на общината, последва брутална реакция от страна на олигархията около Нинова в БСП. Империята отвърна на удара с неподлежащо на оспорване решение на Националния съвет на партията от събота. Това решение на жълтопаветните червени нотабили на практика зачерква вота на местните партийните организации и демонстрира незачитане на волята им за кмет на Сливен от БСП да бъде издигнат Афузов. Как и с точно какви мотиви Нинова и нейното обкръжение замениха младия, натрупал сериозен политически, бизнес и административен опит и ползващ се с голяма обществена подкрепа Афузов с политически изчерпания о.з. генерал Кольо Милев, загубил цяла серия от избори и в Слвиен, и в страната, какви лобистки игри, местни схеми и вероятно небезкористни намерения са надделели за това безапелационно решение на Националния съвет, дали отстраняването и на областния председател на БСП Атанас Делибалтов също не е част от тази схема, , тепърва ще се осветли

Но отсега е ясно какви ще са последствията за партията на Нинова в Сливен, съдейки по реакциите на едни от най-верните, почтени, качествени и влиятелни личности в сливенското БСП. Немалка част от тях вече хвърлиха оставки, други се готвят да го сторят. Трети, особено от редиците на по-младите в партията, изразиха публично огорчението и недоволството си от наложения партиен диктат, разминаващ се драматично с постоянните декларации на Нинова за наличието на висок партиен демократизъм.

„Вчера беше погром...

Вчера се затвори последната страница на историята на БСП в Сливен с решение на НС на БСП. Забележете Националния съвет на БСП противоуставно променя избрания демократично кандидат за кмет на БСП от общинската партийна конференция Минчо Афузов. Това беше волята не само на делегатите на конференцията, това беше волята на над 90% от партийните членове в община Сливен, защото делегатите по същество са представители на тези хора.

Такива решения, като това са исторически провал и финал. Финал на всичко, за което се борихме ние през всички тези над 20 години, провал на нашите предшественици, които имаха идеал, идея и цел. Бяха години, когато БСП беше израз на отговорност за надеждата и борбата за справедливост, за защита на хората на труда, на бедните и изоставените, на работниците и служителите, на средната класа...Но от години БСП се бори срещу собствените си хора, срещу гръбнака си, срещу идеалите, срещу привържениците си, срещу инакомислещите...

Вчера беше пореден погром с това еднолично решение. Направена беше подмяна на гласа на хората с удобна фигура на вечния кандидат Кольо Милев, който се провали на такива избори вече два пъти. Мога да говоря много и за него, и за това как сме му помагали, колко е бил неподготвен като кмет и после... Стига толкова, къде е границата на морала и достойнството. До кога господин Милев ще се пробва в избори за какво ли не, без да си дава сметка колко е амортизиран и изчерпан ?!?

Много удобно тарторите на Сливенска област Деян Дечев и Атанас Зафиров се справиха с проблема. Нет человека, нет проблема... Явно Минчо не е удобен, явно има големи шансове за успех и ще попречи на нечии други планове. Тук в Сливен се носят едни слухове за изгодни обвързаности. Дълбоко падение, господа политици, вие копаете дъното, но не се спряхте, вече стигате до ядрото и то ще изригне все някога и ще ви залее.

Вчера беше погром и аз отказвам да участвам в партия, която въпреки над стогодишната си история има такова ръководство, което успешно съсипва и гази всичко съградено от нашите предшественици с кръв и пот на челата. Няма да бъда част от нея повече, всеки трябва да има чест и достойнство, и да си знае границата. Моята граница на търпение свършва до тук.

Искам накрая да пожелая успех на Минчо Афузов на изборите, той има всички шансове за това, той е човек с авторитет, интелект и знания, познава проблемите на общината, и най-вече има сърце и обича истински Сливен. Вярвам в него, повярвайте и вие“. Това написа в профила си във Фейсбук бившата общинска съветничка от БСП в Сливен Мариета Петкова.

“За съжаление след днешните решения на НС на БСП, аз нямам повече място в БСП и прекратявам 17-годишното си членство. Отдавна не вярвам, че Корнелия Нинова и това ръководство някога ще изведат БСП на челни позиции, но явно това не е и тяхната цел“, написа във Фейсбук след скандалния пленум на „Позитано“ 20 бившият младежки лидер на БСП Вероника Делибалтова.

Евродепутатът Петър Витанов изрази възмущението си от подмяната на решението на местната организация на БСП за издигането на Афузов и предрече, че партията я очаква загуба с наложената от ръководството номинация. "Помните ли оня стар виц, в който песимистът казал "По-зле от това не може да бъде", а оптимистът му отговорил "Може, може...". Вчера мнозинството в Националния съвет на #БСП подкопа дъното на собственото си късогледство, за да доведе партията до още по-голям позор, макар и да изглеждаше, че такъв е невъзможен", реагира Петър Витанов, чиито корени са от Сливен. Той изтъква, че Афузов е много уважавана личност в града и прогнозира крах на БСП на местните избори.

"Никога преди не се е случвало подобно потъпкване на демократичността - подмяната на решенията на редица местни организации за предстоящите избори е арогантна, унизителна и разрушителна. За БСП, за левите хора, за идеята, която трябваше да ни обединява“, изтъкна още той.

За някои местни медии кандидатът на БСП за сливенски градоначалник Кольо Милев съобщи, че вече са му връчени ключовете от централата на партията в Сливен, които ще предаде на заместник-председателя на БСП Атанас Зафиров, познат като бивш сливенски депутат и с топлата си близост с настоящия червен депутат от Сливен Деян Дечев,

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев