АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СЕ ПОДИГРА С МАРОКО

Андрей Киряков
13.09.2023 / 09:48

Жертвите от земетресението в Мароко, от нощта на 8-ти срещу 9-ми септември, вече наближават 3000, а вероятно ще се окажат и повече. Има и хиляди ранени, в резултат на силните трусове от 6.8 степен по скалата на Рихтер. Материалните щети и разрушения все още са трудно изчислими, наред с това, че световно културно наследство, като Старият град на Маракеш, беше силно засегнато. Изобщо подобно силно земетресение на територията на Мароко не е имало в последните сто години.

На този фон Европейският Съюз изпрати един милион евро хуманитарна помощ за бедствието в Мароко. Да няма грешка – цифрата е един милион евро…! Щом нашите представители в Европейският Съюз са решили да се подиграват с Кралство Мароко можеше да го направят и по друг начин.

Един милион е една десета от цената на един танк Леопард или Брадли, които се изпращат като помощ за войната в Украйна. Един милион е около двадесет хиляди пъти по-малко от двадесетте милиарда помощ гласувана от бюджета на ЕС за помощ за войната в Украйна за 2023 година, а сега се говори за някакви нови петдесет милиарда евро помощ. Само Германия като държава, отделно от бюджета на ЕС, е изпратила над 22 милиарда помощ за бойните действия.

Този незначителен на пръв поглед пример, с тези един милион евро, ни показва до каква степен вече са объркани приоритетите в Европейския съюз. Показва обърнатите нагласи и загуба на ориентация сред нашите представители в европейските институции. Показва как Европа загубва хуманния си облик забравяйки основните послания, които ние като европейци демонстрираме пред цял свят. В миналото остават и желанието за разбирателство и взаимопомощ. Жалкото е, че в цялата тази картина Европа дава в пъти повече пари, за да създава жертви, отколкото да ги спасява.

Андрей Киряков

https://svobodnoslovo.eu/komentar/evropeyskiyat-sayuz-se-podigra-s-maroko/116448

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев