АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ

Костадин Костадинов
13.09.2023 / 13:38

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отхвърли промените в Закона за прякото участие на държавната власт и местното самоуправление, чийто вносител е "Възраждане". От формацията предлагаха всяка парламентарна група, независимо от големината ѝ, да може да внася предложения за провеждане на референдум, намаляване на необходимите подписи за иницииране на допитване - от 200 хил. на 50 хил., премахване на ограниченията за темите и на долния праг за признаване на един референдум за валиден.

В продължилия повече от два часа и половина дебат опозицията обвини управляващите в незачитане на волята на народа, а управляващите - тях в популизъм и преследване на политически дивиденти.

В своя реакция лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обвини управляващите в незачитане на волята на народа:

"Ако искаме наистина България да стане една водеща европейска държава, ние трябва да дадем преди всичко правото на българския народ сам да решава съдбините си. И едно много важно условие е той да може да решава чрез референдум всеки един въпрос, включително този за членството на България в ЕС и НАТО".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев