АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРЪСТОВДЕН Е

Въздвижение на светия Кръст Христов
14.09.2023 / 08:45

Днес православната църква чества един от големите си празници - Въздвижение на светия Кръст Христов, познат като Кръстовден. По време на богослуженията за празника в центъра на храмовете от олтара се изнася за поклонение светия Кръст. Така вярващите почитат кръстната жертва на Христос за изкуплението на човечеството.

"Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на нашия народ победа над враговете и го запазваш с Твоя кръст". Това са словата на църковния химн, който ще огласи православните храмове днес, на Кръстовден.

Църквата отбелязва един от големите си празници - Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен. Във времената преди Христос Кръстът е бил символ на безчестие и позорна смърт, защото на него разпъвали най-големите престъпници. Христос обаче осветил Кръста със своята изкупителна смърт. След нея за вярващите Разпятието става символ на жертвената любов и победата над злото, символ на Христос и Неговото спасително дело за човечеството, знак за принадлежност към Църквата като общност от християни и най-почитан от тях предмет.

Празникът Кръстовден е тържествен спомен за значими събития от църковната история, свързани със свещената връзка между християните и Господния кръст.

През четвърти век по благочестивото настояване на майката на Константин Велики - св. царица Елена, Кръстът, на който бил разпнат Спасителят, бил намерен и изровен от земята в местност близо до Голгота. Йерусалимският патриарх Макарий, в присъствието на царицата и хиляди вярващи вдигнал високо новооткритата светиня. При въздигането на Христовия Кръст множеството пеело "Господи, помилуй" и се покланяло на Разпятието. Като спомен за това събитие Църквата е установила да се чества ежегодно св. Кръст и да се възпроизвежда издигането му и коленопреклонението на вярващите.

Така още от древност възниква един от големите църковни празници - Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен. Особен белег в богослужебната традиция за празника е, че светият Кръст се изнася от олтара, където е положен на престола, който е символ на гроба Господен, поставя се в центъра на храма и когато звучи песнопението "На твоя Кръст се покланяме, Владико", вярващите се покланят на Разпятието и го целуват.

Хиляди вярващи се събраха и тази нощ край манастира „Света Троица” в Кръстова гора, за да се помолят за здраве. Вярва се, че там има частица от Кръста Господен и всяка молитва ще бъде чута.Според поверието Господ слиза на Земята веднъж в годината и това е именно в нощта на 13 срещу 14 септември. Вярва се, че небето се отваря и се случват чудеса.

Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана и производните им.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев