АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОБЯВЯВАТ ЕФЕКТИВНИ ПРОТЕСТИ ОТ ПОНЕДЕЛНИК: ЗАТВАРЯМЕ ПЪТИЩА, БЛОКИРАМЕ КРЪСТОВИЩА

Зърнопроизводители обявяват ефективни протести от понеделник: Затваряме пътища, блокираме кръстовища
15.09.2023 / 09:24

Решението, което Народното събрание взе за премахването на забраната за внос на украинско зърно у нас всъщност направи услуга на целия земеделски бранш, защото той най-после успя да се обедини.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. По думите му от всички организации в сектор земеделие има огромно недоволство срещу това решение.

Обединихме се в един Инициативен комитет, който обявява ефективни протестни действия от понеделник. Това решение засяга всички български фермери и всички български потребители, а овен това представя България на международната сцена в една наистина лоша светлина.

Илия Проданов беше категоричен, че премахването на забраната няма да спомогне за намаляването на цените нито на хляба, нито на олиото. Към Инициативния комитет са се присъединили и производителите на хляб и хлебни продукти, както и малки производители на олио, които също не искат внос на украински слънчоглед, обясни Проданов.

Председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите каза, че през месеците на действие на забраната фермерите са успели да реализират своята продукция и месечно са се реализират по около 200 000 тона слънчоглед.

Проданов обясни, че първоначално земеделският министър Кирил Вътев е бил на позицията забраната за внос на украински зърнени култури да бъде продължена, но впоследствие е заел позицията на Министерски съвет за премахването ѝ.

Среща в Министерство на земеделието в събота, както беше планирано, няма да има, защото на нея няма да участва министърът на финансите Асен Василев, а разрешаването на тази ситуация до голяма степен зависи от него, категоричен беше председателят на НАЗ.

По-късно от сектор "Земеделие" изпратиха информация до медиите, че ще се проведе "общонационален протест за спасяване на българското земеделие.

В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември.

А във вторник протестът ще се концентрира в София.

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане."

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев