АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ИГОВ: ТРЯБВА НИ ТОТАЛНА ПРОМЯНА В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА! ДИГИТАЛНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ СА РАЗЛИЧНИ

Иван Игов
15.09.2023 / 10:08

"Нашето училище все още остава обучилище. Част от знанията не са изобщо адекватни нито към възрастта, нито към бъдещето на децата. На заден план остават неща, свързани с гражданското поведение, със здравето и живота. Училището, още когато е създадено от древните гърци, е създадено, за да създава граждани."

Това мнение изрази пред БНР психологът Иван Игов.

Училищният психолог не е терапевт, не е и психологически консултант. Той трябва да има накъде да насочи случая. Ролята на училищния психолог е по-скоро превантивна, посочи Игов.

Няма нито една истинска магистратура по училищна психология, уточни той.

България е единствената страна в ЕС, в която психологията не е регламентирана като професия, подчерта Иван Игов в предаването "Преди всички".

"Иначе в училище има куп млади хора, психолози, много всеотдайни, но големият проблем и на учителите, и на психолозите е, че поколенията се променят. Дигиталните поколения са много различни. Те не възприемат света по абстрактно-логичен начин, както е построена учебната система. Те събират собствени стимули, които да комбинират по начин, характерен за всеки един от тях. Това правят нашите деца. Те събират информация и подреждат като собствен пъзел тази информация много по-различно от това, което се случва в училище."

"Трябва да променим цялата образователна система. Всичко, което сега децата възприемат по един скучен, абстрактен начин. Това означава тотална промяна в образователната система", смята Игов.

Според него днешните педагози са "изправени пред една барикада" и използват стари и неразбирани от децата средства и подходи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев