АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ

Костадин Костадинов
15.09.2023 / 14:28

„Възраждане“ подкрепя протеста, който ще бъде организиран от зърнопроизводителите във връзка с решението на Народното събрание (НС), с което се позволява отново вносът на зърно и слънчоглед от Украйна. Това заяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна, предаде БТА.

"Вчера т.нар. НС прие пореден антинароден акт", коментира той. Костадинов посочи, че е било взето решение, с което да се накърнят за пореден път националните интереси на България и българския народ и с което се подкрепят националните интереси на други държави.

„Решението за позволяване отново на вноса на опасно украинско зърно и опасен украински слънчоглед на практика обслужва две държави и няколко компании в България. Обслужва Украйна, която заради руската икономическа блокада в Черно море изпитва голям проблем с износа на зърно и България ще осигури този коридор, както се вижда. Обслужва САЩ, които на практика вече притежават обработваемата земя в Украйна, тъй като повече 80 процента от украинските обработваеми площи са собственост на американските компании, които работят за „Монсанто“ и „Дюпон“, каза лидерът на „Възраждане“.

Той посочи, че тези компании работят с генномодифицирани (ГМО) продукти, забранени в ЕС и България, но които по думите му сега ще влязат безпрепятствено в нашата страна.

По думите на Костадинов решението обслужва огромните печалби на няколко компании в България, които се занимават с преработка на слънчогледова суровина. Той коментира, че решението не е в полза на българските производители, които сега ще бъдат подложени на изключително сериозен дъмпинг, нито на потребителите, които няма да усетят вноса на тази евтина суровина, защото няма да доведе до намаляване на цените на хляба и олиото.

Ние сме наясно, че решението е взето под натиск, без значение дали става дума за политически, от страна на чужди посолства и икономически, от страна на няколко компании, които са облагодетелствани от това решение, каза председателят на "Възраждане". В този случай съпротивата е абсолютно задължителна, смята той.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев