АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ ДЕНКОВ: ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ИМА РЕШЕНИЕ

Денков
18.09.2023 / 12:30

Основният проблем на земеделските производители, които се готвят да протестират в следващите дни, вече има решение. То се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти днес. В тази връзка той два пъти лично е разговарял с украинския премиер Денис Шмигал. „От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят.

Освен това представители на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август до средата на септември т.г. Те са част също от работните групи по Стратегическия план за земеделие и са в постоянен контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев.

„Както и досега, кабинетът е готов за диалог с представителите на всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните му проблеми и къде точно трябва да се окаже помощ“, за пореден път заяви акад. Денков.

В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето. Има и ще има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев