АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕНКА ШИКЕРОВА: ВНОСЪТ ОТ УКРАЙНА Е КАТО ЛУПА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО, НЕГЛИЖИРАНИ ОТ ГОДИНИ

 Генка Шикерова Снимка: Ани Петрова
19.09.2023 / 10:03

Проблемът с Украйна действа като увеличително огледало на проблеми в земеделието, които години наред са били неглижирани. В програмите на политическите партии няма приоритет земеделие, те нямат и експерти.

Това мнение изрази пред БНР журналистът от "Свободна Европа" Генка Шикерова. Тя определи като недопустима репликата на премиера Николай Денков за зърнопроизводителите като "терористи". Сред протестиращите земеделски производители има представители на различни браншове. Има обаче фокусиране и нарочване на определена група от тях, смята Шикерова.

"По време на протестите срещу правителството на Борисов блокирането на Орлов мост и преченето на движението се приемаше за нещо нормално. Майки, родители, роднини в черно си протестират от години, правят мирни, мълчаливи, тихи, бдящи шествия и ефект от техните действия няма никакъв", коментира журналистът относно вероятността днес тежката земеделска техника да остане в подстъпите към столицата, за да се изчака реакцията на властта.

"Земеделието и животновъдството е работа 24/7. Всичко, което говорят от страна на правителството, за богатите зърнопроизводители – за колко души говорим всъщност? Точно тези, за които те говорят, ще се оправят отново. Хората на улицата ще останат с нерешените проблеми", смята Генка Шикерова.

Сред зърнопроизводителите се очакват фалити, изтъкна Шикерова в предаването "Преди всички".

"Не толкова заради зърното от Украйна, което може да катализира някакви процеси, но там се получи голямо надуване на рентите, много земеделски производители теглят кредити, за да могат да плащат рентите – те са минали някакви нереални нива. Това, което виждаме в момента, е натрупване на напрежение години наред. И вместо тези хора да срещнат разбиране, те срещат агресия."

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев