АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОН - ОТНОВО В ДНЕВНИЯ РЕД НА НС

Народно събрание
20.09.2023 / 08:57

Антикорупционният закон, с който се създава нова комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта - отново е в дневния ред на парламента. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един от текстовете на проекта.

НС ще започне работа с обсъждане на първо четене на Закона за управление на отпадъците. С него се дава възможност на местните власти да приемат наредба, с която да определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, оползотворяването и обезвреждането на битови, строителни и опасни отпадъци на територията на съответната община.

На първо четене влизат и промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чиято цел е предпазване на българската икономика от инвестиции от страни извън ЕС, които могат да навредят на националната сигурност и на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Трета точка е именно Антикорупционният закон, чието разглеждане започна вчера. Предлага се създаване на нова Комисия за противодействие на корупцията. Тя ще се състои от трима членове, избирани от парламента, с мандат от 6 години. Обект на техните разследвания ще са заемащите висши публични длъжности – президент, министри, депутати и евродепутати, председатели регулаторни органи и други. Вчера депутатите не успяха да гласуват нито един текст, но заради предложения на ПП-ДБ от ГЕРБ, въпреки че са вносители, се заканиха да сезират КС, а депутатът от "Има такъв народ" Станислав Богдански заподозря управляващите в договорки за състава на новия орган:

"Защо точно трима ще бъдат членовете на новата комисия. Защото управляващото мнозинство е съставено от три части и съответно всяка една от частите ще предложи член на новата комисия. Даже мога да предположа, че членът, предложен от "Продължаваме промяната", ще бъде икономист".

От ПП-ДБ засега не са отговорили на упреците.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев