АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ВНОС НА СЛЪНЧОГЛЕД ОТ УКРАЙНА, ДОКАТО НЕ ДОГОВОРИМ КВОТА

Денков
20.09.2023 / 09:48

България ще разреши вноса на слънчоглед от Украйна, едва след като българските земеделци и преработвателите договорят помежду си точните количества, които е необходимо да бъдат внесени допълнително. Целта е да се гарантира производството на олио в пълния му обем и в същото време да бъде реализирана продукцията на българските земеделци с приоритет. Това беше договорено днес на срещата на премиера акад. Николай Денков с представители на инициативния комитет на протестиращите земеделци. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на финансите Асен Василев.

Предстои премиерът акад. Николай Денков да информира украинския си колега за искането на българските земеделци да не бъде внасян слънчоглед от Украйна, докато не е ясна квотата за България. По отношение на останалите продукти в момента се водят преговори между Европейската комисия и Киев, в които участват и земеделските министри на държавите членки на ЕС. Премиерът акад. Денков обърна внимание, че досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти от Украйна.

Правителството се ангажира също да удовлетвори искането на земеделските производители за ускорено изплащане на държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Пълната сума от 213 млн. лв. ще бъде изплатена до края на настоящия месец. Министерството на земеделието ще съкрати и срока за подаване на заявленията за пропаднали площи, като средствата по тази мярка вече са осигурени.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев