АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЧЕЛАРИ НА ПРОТЕСТ ПРЕД МЗХ, НАСТОЯВАТ ЗА ЗАБРАНА НА БЕЗМИТНИЯ ВНОС НА МЕД ОТ УКРАЙНА

Протест на пчелари пред Министерство на земеделието и храните, 20 септември 2023 г. Снимка: БГНЕС
20.09.2023 / 11:29

Национален протест на пчеларите се провежда пред Министерството на земеделието и храните с настояване за спиране на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна.

Протестиращите подкрепят Националния земеделски протест. Те са и "против" отказа на парламента да продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Пчеларите настояха земеделският министър Кирил Вътев да дойде при тях и да поеме ангажимент и изпълнение на исканията в ясни конкретни срокове.

Пчеларите оставиха пред министерството на земеделието пчелни кошери и издигнаха транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед, защитете родното производство".

Иван Кънев, председател на сдружение "Пчелари Русе" обясни пред БНР, че исканията на пчеларите са натрупани с годините и са малко по-специфични:

"В посока на правна уредба административна тежест, представителство, контакти с министерство и най-вече прекратяването на безмитния внос, който е на пчелен мед в България от трети страни. Имаме в момента Консултативен съвет. Искаме да бъде създаден на такъв по закона за пчеларство, тъй като в момента е създаден само с една заповед на министъра и по същия начин може да изчезне, така че искаме да бъде законосъобразен със Закона за пчеларството".

За осигуряване на безлихвено кредитиране на стопанствата настояват още пчеларите. Всички техни искания са оформени в декларация до агроминистъра, която очакваме да бъде внесена в министерството и след това да започнат разговорите на властта с пчеларите по техните искания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев