АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ КИЕВ И ВАРШАВА! ДУДА СРАВНИ ЗЕЛЕНСКИ С УДАВНИК, КОЙТО ВЛЕЧЕ СПАСИТЕЛЯ СИ КЪМ ДЪНОТО

 Анджей Дуда
20.09.2023 / 15:42

Засилва се напрежението между Полша и Украйна след едностранната забрана на Варшава за внос на украинско зърно и рязката реакция на Киев, който оспорва решението в рамките на Световната търговска организация. Това пише украинското издание Страна.UA.

На брифинг за полски журналисти в Ню Йорк, където е за сесията на Общото събрание на ООН, президентът Анджей Дуда сравни Украйна и нейния президент Володимир Зеленски с удавник, който се хваща за сламка и може да повлече спасителя си към дъното.

"Украйна е в много сложна ситуация, хваща се за всичко, за което може. Трябва ли да ѝ се обиждаме. Разбира се, можем да се възмущаваме", отбеляза Дуда.

"Трябва ли да действаме така, че да не пострадаме от действията на удавника? Разбира се, трябва да действаме така, че той да не ни причини вреда, защото ако това стане, той няма да получи помощ. Затова трябва да се грижим за своите интереси и ние правим това ефективно и решително", заяви той.

Дуда призна, че няма да може да се срещне със Зеленски в Ню Йорк поради "организационни причини", но не изключи това да се случи по-късно.

По-рано бе съобщено, че полската политика спрямо Украйна може да се измени съществено и дори помощите за украинските бежанци да бъдат съкратени, нещо, което вече се случи - междувременно Варшава обяви, че няма да продължи подкрепата за около 1 милион украински бежанци, които в момента издържа, в същата степен през следващата година.

А премиерът Матеуш Моравецки заплаши, че Полша може да забрани вноса на още украински земеделски продукти, ако Киев ескалира конфликта около забраната за внос на зърно.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев