АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ЧЕСТВА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА С ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

Сливен чества Деня на независимостта с тържествен ритуал пред паметника на Хаджи Димитър
22.09.2023 / 18:41

С благодарствена молитва за благоденствие на българския народ, ритуал с военни почести и тържествено издигане на националния трибагреник Сливен чества Деня на независимостта на България. Церемонията на 22 септември се състоя на централния площад „Хаджи Димитър“ в присъствието на граждани, представители на местното и държавно управление, на културни институции, патриотични организации.

„Днес отбелязваме възстановяването на българското достойнство!“, заяви кметът Стефан Радев в обръщение към съгражданите си. През 1908 г. са изминали 30 години от възстановяването на нашата държавност, през които България осъществява Съединението, категорично печели Сръбско-българската война, постига такъв стопански, военен, културен, политически напредък, че в Европа се заговаря за „българското чудо“, за „лъва на Балканите“, но в същото време остава зависима от Османската империя, отбеляза кметът. Той допълни, че независимостта идва без въстания, но не е постигната лесно и даром. „На този ден, като в едно, се събират всички друмища, по които нашият народ е вървял - борбите за национално образование, за самостоятелна църква, за национално освобождение. Ние, сливналии, няма как да не се гордеем, че нашите предци са в авангарда на всички етапи на свободата. Нещо повече: тук, в Сливен, се основава първата тайна революционна организация от д-р Иван Селимински преди още да е роден Апостола на свободата и когато Георги Раковски е още невръстно момче“, каза Радев. Историята ни дава своите уроци с тежките събития, които настъпват няколко години по-късно – национални катастрофи, разруха, преврати, ограничаване на правата и свободите, омраза и братоубийствени конфликти. „Големият урок е, че независимостта е огромна отговорност и тогава, когато правото на свободен избор се упражнява хазартно и неразумно, много бързо може да бъде похарчено постигнатото. Днес ние сме свободни и можем свободно да правим своите избори. Независимостта е в нашето отношение към общите ни проблеми и успехи, към предизвикателствата пред всеки един от нас, пред нашия град, нашата държава. Тя е в словото, в думите, с които се обръщаме един към друг. Те могат да са поощрителни, могат да са критични, но никога не трябва да бъдат думи на омраза. Независимостта е нещо, за което трябва да се борим и да отстояваме всеки ден. Както казва нашият съгражданин Радой Ралин в своята „Молитва“, свободата е като хляба – всеки ден трябва да се замесва, всеки ден да се изпича! Аз вярвам в тази молитва, вярвам в българския дух! Вярвам в силата ни да правим разумни и правилни избори! Вярвам, че, ако се поучим от уроците на историята, отново може да се заговори за българското чудо! Да живее Сливен! Да живее свободна и независима България!“, заяви кметът на общината.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от градоначалника Стефан Радев, от името на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, от народните представители Мария Белова, Климент Шопов и от името на техните колеги Десислава Танева и Татяна Султанова, от областния управител Маринчо Христов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, командира на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, директора на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, от ръководители на културни институти и държавни структури, съветници, от представители на различни организации, от ученици, граждани.

Церемонията бе организирана от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти. Служението бе извършено от свещеник Йоан Петров.

След края на ритуала бе изнесен концерт от Ансамбъла за народни песни и танци.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев