АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И "ВЪЗРАЖДАНЕ" ИСКАТ ОТТЕГЛЯНЕ НА ТОЧКАТА ЗА ПРАВИЛАТА ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА

Конституция
25.09.2023 / 14:23

Депутатите от БСП и "Възраждане" настояха точката за приемане на процедурни правила, по които ще се внасят, обсъждат и приемат промените в Конституцията, да бъде оттеглена.

Сред предлаганите промени са и промените в Конституцията да се обсъждат и приемат от Народното събрание на три гласувания в различни дни. Законопроектът да е приет на първо четене, ако за него са гласували 3/4 от всички народни представители. Ако законопроектът получи по малко от 3/4, но не по малко от 2/3 от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по късно от три месеца. Това важи и за приемането на текст по текст на второто четене. Това обаче затрудни депутатите.

Председателят на парламента Росен Желязков откри противоречие:

"Тези предложения се подлагат на второ гласуване. На това гласуване, ако не бъдат подкрепени, от 3/4, се счита, че не са приети и се отлага с още два месеца, минимум за второ гласуване. Вземете думата! Трябва да изясним каква е волята на Събранието".

Георги Свиленски от БСП заяви:

"Давате ли си сметка как изглежда в очите на българските граждани - 240 хора се събрали в парламента и искат да пишат Конституция, ама не могат. И искат да я пишат само защото правителството да може да продължи да съществува".

Костадин Костадинов от "Възраждане" допълни:

"Това, което се прочете, на практика нарушава Конституцията. Така че в този случай, ако ние приемем това решение, започваме със саботаж".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев