АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЛУБ НА СПОРТИСТА-ВЕТЕРАН БЕ ОТКРИТ В СЛИВЕН СЛЕД РЕМОНТ ОТ ОБЩИНАТА

Кметът Радев и ветераните в спорта
26.09.2023 / 14:05

Клуб на спортиста бе открит снощи в Сливен. Кметът Стефан Радев, сребърната олимпийска медалистка Станка Златева, легендата на Световното акробатично общество и зам. кмет на община Ямбол Енчо Керязов бяха гости на новия клуб. Идеята е той да се превърне в приятно място, където ветераните в спорта да общуват, да се информират за актуалния спортен живот, да обменят мнения. Събитието се превърна в празник на спортната слава на Сливен от недалечното минало. Дойдоха десетки заслужили състезатели и треньори, на чиито постижения са се възхищавали поколения българи. „Радвам се, че подкрепихме инициативата за създаването на този клуб. Тази подкрепа е израз на уважение, на признателност. Надявам се клубът да привлича, както хората с опит, така и младите, защото те има какво да научат от тях“, заяви Радев. Гост на спортистите – ветерани бе и зам. кметът по финанси Румен Иванов

Клубът на бул. „Цар Симеон“ 18 бе обновен с общински средства. Ремонтирани са сервизното и санитарните помещения, осветлението, извършени са вътрешни подобрения, доставено е оборудване. За откриването Общината подари на членовете му голям телевизор, за да следят състезанията и новините от света на спорта.

Базата е създадена в далечната 1988 г. и предоставена на Шахматен клуб „ТЕМП“. На откриването присъстваха – 93-годишният шахматист Петър Гандев - първият за Сливен майстор на спорта /1965 г./, и дългогодишният журналист Димитър Петков, които заедно с Любен Фотев и Иван Попов са учредители на „ТЕМП“. Те са подкрепили идеята на майсторите на спорта Никола Колев /вдигане на тежести/, Димитър Пехливанов /бокс/, Деян Ганчев и инж. Георги Божев клубът на добрите шахматисти да се съживи като територия на всички изявени деятели, допринесли за спортната история на града.

Новият Клуб на спортиста – ветеран е сред последните събития в областта на спорта в края на приключилия управленски мандат. „Развитието на спорта и съответната инфраструктура винаги са били със специално значение за нас. Поощряваме интереса на младите, подпомагаме местните, регионални, национални и международни инициативи, както и участниците в тях. Като община имаме един от най-богатите спортни календари в страната“, коментира кметът Стефан Радев. През изминалия период значително бяха увеличени средствата за издръжка на клубовете и бе въведено справедливото им разпределение, уредено с общинска наредба. С финансов ресурс на общината се заплащат текущите разходи за ел. енергия, газьол, вода, консумативи и за поддръжката на спортната база, която е представена безвъзмездно на клубовете. През мандата след основни ремонти отвори врати покрит плувен басейн. Там тренират деца и младежи, а любителите практикуват предпочитания спорт. Бяха създадени отлични и модерни условия в комплекс „Асеновец“, където също бяха направени сериозни инвестиции за подобряване на занемарената и изоставена база. Поставена е и стена за катерене, алпийският клуб подготвя младите надежди в тази дисциплина. Общината отговори на нуждите на местния бокс. Обнови изцяло бившите хали и предостави помещението на клуба. Приключи и ремонтът на зала „Младост“. Осигурени са средства и за ремонт на въжената линия към местността Карандила с амбицията Сливенската планина да е предпочитано място за масов спорт, туризъм и физическа активност като здравословен начин на живот.

Акцент в работата на общината бе възстановеното домакинство на Сливен като етапен град от Международната обиколка на България. Общината е традиционен партньор в провеждането на ученическите игри, в турнира за Купата на кмета, турнирите по карате, скокове на батут, плуване, планинско колоездене, туристическо ориентиране, шахмат и други спортове. Едно от най-големите ежегодни събития за Трети март е традиционната щафета „Освободител“ – най-старата щафета в страната. През тази година общината подкрепи и Първия международен турнир по акробатика „Стефка Спасова“, който се превърна в бляскаво събитие. „Подкрепата за този турнир ще продължи. Бихме искали той да стане традиционен. Планираме и ремонт на бившия военен стадион, с него ще обогатим още повече базата за спорт в града. Планираме да изградим и нова, многофункционална спортна зала, която да отговаря на стандартите за провеждане на международни състезания“, допълни кметът Радев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев