АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ИСКАНЕ НА ИТН ЗА ИЗСЛУШВАНЕ НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР ВЪВ ВРЪЗКА С РСМ

Народно събрание
27.09.2023 / 10:18

С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" за изслушване на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел относно действията по спазване на френския компромис и недопускането да се състои междуправителствена конференция преди вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите в поредно национално предателство - второ след вдигане на ветото върху преговорите на Скопие за членство в ЕС:

"Тогава ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ извършиха национално предателство, гласувайки за така нареченото френско предложение, след което изстъпленията срещу българите в Северна Македония се увеличиха многократно. В момента същото съдържание от депутати продължава традицията на националното предателство и скрива външния си министър госпожа Габриел да даде обяснения как другите европейски държави, кои от тях се опитват да прескочат точно това споразумение, което вие тогава много радостно гласувахте. Респект към последователността ви, национални предатели".

От парламентарната трибуна председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска да бъдат осъдени действията на Азербайджан в Нагорни Карабах. Според него там се извършва „етническо прочистване“:

"Такова етническо прочистване на територията на Европа, защото Южен Кавказ географски е в територията на Европа, не се е случвало, или поне не се е случвало от времето на Втората световна война. Европейският съюз обаче мълчи. България като част от Европейския съюз мълчи. Евроатлантическите метастази в парламента мълчат. Срамно, позорно мълчание за пореден път, разбира се, не е изненадващо. Ние мълчим за българите в Македония, та какво остава за арменците в Карабах, но в крайна сметка би трябвало като хора преди всичко да осъдим престъпленията, които азербайджанският режим върши там".

Междувременно още преди да започнат работа по първа точка от дневния си ред депутатите излязоха в почивка заради искането на БСП при обсъждане на проекта за решение за предоставяне на неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост от складовете на МВР на Украйна да присъства министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Предложението на опозицията за пряко излъчване на дебата по БНТ и БНР беше отхвърлено.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев