АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА "МАРИЦА-ИЗТОК" В РАДНЕВО СЕ ПРОВАЛИ, ИЗГОНИХА ЗАМ.-МИНИСТЪР

Срещата за бъдещето на "Марица-изток" в Раднево се провали, изгониха зам.-министър
28.09.2023 / 13:11

Синдикалните лидери от комплекс "Марица-изток" отказваха да се срещнат с представителите на правителството, които пристигнаха в Раднево за обсъждането на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Те изгониха заместник - министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с месец – за това настояват от синдикатите в държавните "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица -изток 2". Срокът за предаването на документите в ЕК е до края на септември. В плановете трябва да бъдат заложени разкриването на конкретни предприятия с висока добавена стойност, които да създадат реални работни места, каза Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ 2.

Стотици миньори и енергетици се събраха пред Културния дом в Раднево, където в 10 трябваше да започне обсъждането на Териториалния план. Заместник – министърът на енергетиката Красимир Ненов се опита да се обърне към протестиращите. Това намерение беше посрещнато с освирквания и скандирания "оставка".

Синдикалните лидери, миньорите и енергетиците отказаха да изслушат представителите на властта и заплашиха с нови протести.

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на Министерския съвет.

Междувременно на закрита среща в Раднево се събраха старозагорските депутати на "Възраждане" и кметове на общини от региона, които ще обсъждат бъдещи действия при одобряване на териториалния план за Стара Загора в предложения от правителството вариант.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев