АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЛИВЕН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ДЕЛОТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ И СЛИВЕНСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

паихида и почит на гроба на Добри Чинтулов
01.11.2023 / 15:11

Панихида в памет на народните будители беше отслужена на Новоселските гробища. Събитието се организира от Община Сливен в партньорство с „Мати Болгария“ и Сливенската митрополия.

Зам.кметът Стоян Марков положи цветя на гроба на една от най-ярките личности на Сливен Добри Чинтулов, както и на други заслужили културни и просветни деятели.

„Днес сме отново около гроба на великия сливналия Добри Чинтулов – творец, учител, литератор. Създател е на творби, които пеят и разказват за България, напомнят ни, че трябва да помним и почитаме нашето минало и да мислим за нашето бъдеще. Днес скланяме глави пред всички български будители, живели, творили и отдали цялата си дейност за съхранение на българския дух“, каза в словото си Стоян Марков.

„Днес отново сме пред гроба на първия новобългарски поет, който ни е завещал песните си и любовта си към родината. Именно на него дължим и развитието на просветата в нашия град. Но и сега имаме нужда от будители в това сиво безвремие. Днес ние самите трябва да бъдем вдъхновители, да бъдем пример за хората, които са около нас. Във време на глобализация нека запазим нашата идентичност и да си даваме сметка за това какво оставяме след себе си“, заяви от своя страна председателят на Сдружение „Мати Болгария“-Сливен Дора Пондалова.

Неслучайно Сливен се гордее със своя съгражданин Добри Чинтулов и отдава почит към неговото дело. Произведенията му се учат и до днес, а едно от най-значимите „Стани, стани, юнак балкански“ звучи всеки ден точно в 12 часа от часовниковата кула на Общината. Автор е също на „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си, вярна ти любов народна“ и много други.

Отбелязването на 1 ноември ще продължи с факелно шествие на представителни групи от училищата в Сливен. То ще започне в 17 часа от „Розова градина“, ще премине по бул. „Цар Освободител“ и ще приключи пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, където ще бъде поднесен гирлянд. В 18 часа в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ започва празничният концерт на училище „Константин Константинов“, което отбелязва 40 години от създаването си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев