АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТЕСТЪТ НА СИСТЕМАТА BG-ALERT ЗА ОБЛАСТ СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ НА 21 НОЕМВРИ

BG-ALERT
02.11.2023 / 15:16

През ноември 2023 г. предстоят тестове на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Те ще обхванат периода от 7 ноември до 29 ноември. Това посочват в сайта на системата BG-ALERT.

Тестовете целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.

Тестовете започват от 7 ноември в област Габрово.

На 14 ноември за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

На 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

На 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен

На 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

На 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

На 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната.

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Във връзка с полученото вчера от голям брой ползватели на мобилни телефони тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT от фирмата изпълнител излязоха с позиция, разпространена от МВР.

Фирмата се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

Обясняват, че заради планираните национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, вчера от 18:55 до 19:00 са проведени предварителни тестове.

"Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти", казват от фирмата и допълват, че след установената вече работоспособност на системата, се надяват в бъдеще тя да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

Припомняме, че голям брой ползватели на мобилни телефони получиха снощи тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT.

От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на "Виваком". Действието не е координирано с министерството.

За БТА от "Виваком" уточниха, че не са били уведомени предварително за теста, правен „от агенция, свързана с пожарната безопасност“. Според компанията интеграторът, който е трябвало да направи теста, е допуснал грешка, като е пуснал съобщението до всички абонати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев