АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СУБСИДИИТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ – СКАНДАЛ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Кирил Вътев Снимка: БГНЕС
09.11.2023 / 12:29

Субсидиите за земеделие предизвикаха пореден скандал в сектора. Генезисът му е в подписания след земеделските протести меморандум.

Става въпрос за 47,5 млн. лв. държавна помощ, за която е решено, че ще бъде отпусната на земеделците по схемата "де минимис". Помощта се отпуска най-често на земеделците в случай на природни бедствия, ниски изкупни цени или кризисни ситуации. Таванът на подпомагането по "де минимис" е 25 хил. евро за 3 данъчни години.

Тази година МЗХ реши, че такова държавно подпомагане ще има, но то ще е наистина за най-малките, които най-трудно се справят с кризисните ситуации.

Целта на срещата в понеделник беше да се уточни методиката, по която ще се разпределят тези пари. На срещата обаче отидоха браншовите организации, които решиха, че парите няма да са само за най-малките, а трябва да са за всички.

По този повод министърът на земеделието Кирил Вътев коментира пред БНР:

"Скандалът е, че не гледаме на подпомагането като на подпомагане, а като на нещо, което задължителни ни се полага и трябва да получим. Това не е политика в земеделието. Там, където се разпределят пари, се отключват едни по-ниски страсти и всички искат всичко. Това е големият проблем и той се проявява за пореден път. Аз ще се постарая да е за последен път. Възмутително е това, което става. Това, което се случи в понеделник, беше за последно".

Министърът заяви, че е разпоредил да се извади европейския документ, който регламентира "де минимис" и да се спази точно. "Не е сигурно, че ще изпълним точно на всички крякащи желанието. Ще изпълним директивата на ЕК".

Развръзката се очаква в началото на следващата седмица.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев