АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ ПОИСКА КЬОВЕШИ ДА РАЗСЛЕДВА НАРУШАВАНЕТО НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

ръкостискане
09.11.2023 / 20:28

България подкрепя инициативата за увеличаване на правомощията на Европейската прокуратура, която да получи право да разследва нарушаването на санкциите срещу Русия.

Това стана ясно от изказването на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата ѝ с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Eвропейският главен прокурор посочи, че на срещата с премиера Денков и вицепремиера Габриел са обсъдили три теми - доизграждане на офиса на Европейската прокуратура в България, компетенциите на Европейската прокуратура, засягащи борбата с организираните престъпни групи, както и увеличаване на правомощията на институцията по отношение на санкциите срещу Русия.

"Поздравявам властите в България, че се присъединиха към френско-германската инициатива за разширяване на правомощията на Европейската прокуратура да разследва заобикалянето на санкциите срещу Русия", каза Лаура Кьовеши.

Тя добави, че към момента институцията има много ограничени правомощия да разследва нарушаването на тези санкции от страна на държави членки на ЕС. Според нея, за да се промени това, трябва да се направят две неща - да се приеме национално законодателство, което да криминализира заобикалянето на санкциите, и да се увеличат правомощията на Европейската прокуратура, за да покриват такъв тип престъпления.

В същото време Лаура Кьовеши каза, че българският офис на европейската прокуратура може да бъде даден като добър пример.

МЕДИАПУЛ

Прочетете още:

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/325084-kyoveshi-razsledvame-izmama-za-70-mln-nyamame-zachisleni-politsai-v-balgariya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев