АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕЕВСКИ: САМО ПРОПУТИНСКИ ПАРТИИ ИСКАТ ДЕРОГАЦИЯ НА РУСКИЯ НЕФТ

Делян Пеевски
10.11.2023 / 14:13

Въпросът за евентуалната отмяна на дерогацията при вноса на руски петрол отново е на път да взриви парламента.

Той стана повод за тежки атаки от страна на ГЕРБ и ДПС спрямо ПП-ДБ още преди местните избори.

"Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага. Партиите, които не подкрепят това, са про Путин партии”, заяви шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски тази сутрин пред медиите. Той направи коментара във връзка с публикуван доклад на експерти на неправителствени организации, в който се твърди, че бургаската рафинерия "ЛУКойл Нефтохим", собственост на руската компания "ЛУКойл", заобикаля петролното ембарго над Русия и използва даденото България изключение да преработва руски петрол, за да изнася в нарушение получените нефтопродукти за страни от ЕС и за САЩ. "ЛУКойл Нефтохим" категорично отрече това да е вярно и поясни, че изнася единствено разрешените от ЕК видове продукти от преработката на руския нефт.

"Ако не се произвежда тук, това гориво ще може ли да се изнася? Ако се спре това производство по този начин, няма и да се изнася", смята политикът от ДПС.

Правителството, което управлява с мандата на ПП-ДБ, се съпротивлява на незабавната отмяна на дерогацията с агрумента, че това ще доведе до сериозни проблеми с доставките на горива за вътрешния пазар. Народното събрание гласува наскоро дерогацията да бъде съкратена с три месеца и да действа до октомври 2024 г., като до тогава поетапно бургаската рафинерия премине към работа изцяло с неруски нефт.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви днес, че подготвя ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията, което ще внесе в Народното събрание. Според него твърденията, че рафинерията има нужда от повече време да договори нови доставки на неруски петрол и че има проблем танкери да минават през Босфора е "опашата лъжа". "През 2020-2021 г., когато 50% от нефта на рафинерията беше неруски, как минаваха през Босфора?", попита той. И заключи, че компанията е имала досега достатъчно време и готовност да си осигури алтернативните доставки. "ЛУКойл заобикаля санкциите с активната подкрепа на правителството", каза още Добрев като уточни, че визира както настоящия премиер Николай Денков, така и предишния премиер, а също и финансовия министър Асен Василев, който лично е поискал дерогацията за България.

На журналистически въпрос дали спорът за дерогацията може да счупи "сглобката", Добрев лаконично отговори: "Дай Боже!".

СЕГА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев