АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН НАРЕЧЕ СИ ДЗИНПИН ДИКТАТОР, ТРИ ЧАСА СЛЕД "НАЙ-ПРОДУКТИВНАТА" МУ СРЕЩА НА ВЪРХА

Джо Байдън
17.11.2023 / 12:16

Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин диктатор три часа след техните дълги и уж „продуктивни“ разговори в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско. Очевидно на стария човек са му подсказали,че не е постигнал желаните резултати.

Преговорите между лидерите на САЩ и Китай в Сан Франциско продължиха 4 часа; веднага след срещата Байдън каза пред репортери, че това е „най-продуктивната дискусия“ от всички негови контакти с Мистър Си.Три часа по-късно обаче на друга пресконференция Байдън си спомни, че скорошният му събеседник е диктатор.

CNN в тази връзка отбелязва, че друго изявление за „диктатурата“ на Си, (Байдън си е позволявал подобни характеристики преди), ще е сериозно негативно влияние върху положителните резултати от срещата на върха в Сан Франциско. Очевидно е, че в Пекин подобни думи ще бъдат запомнени и взети предвид.

Въпреки че пряк въоръжен конфликт между САЩ и Китай е малко вероятен, възможността за него е достатъчно реална, за да плаши Белия дом и съгласието на Пекин за възстановяване на контактите между военните на двете страни се прие за голям успех на САЩ. До днес Китай отказваше всякакви контакти на военно равнище.

През последното десетилетие обхватът и възможностите на китайската въздушна и морска отбрана продължиха да растат. Това направи пряката защита на интересите на САЩ в Източна Азия потенциално по-скъпа. Тъй като тези тенденции продължават, за Съединените щати става все по-трудно да се противопоставят на Китай.

Американските военни експерти са притеснени от огромния флот на Китай: американският флот фатално изостава.

Лидерите на Пентагона определиха Китай като "нарастваща заплаха" за американската армия. Но цифрите на флота показват, че американците не могат да се справят с растежа на китайския флот, съобщава CNN.

Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай надминаха военноморските сили на САЩ по размер около 2020 г. и сега разполагат с около 340 бойни кораба, според доклад на Пентагона за военната мощ на Пекин от 2022 г., публикуван през ноември. Очаква се китайският флот да нарасне до 400 кораба през следващите две години, се казва в доклада.

Междувременно флотът на САЩ има по-малко от 300 кораба, а целта на Пентагона е да има 350 кораба до 2045 г., все още доста зад Китай, според навигационния план на ВМС на САЩ за 2022 г., публикуван миналото лято.

Така че, за да се конкурират с Пекин, американските военни лидери разчитат на технологии. Но Сам Тангреди, председател на Leidos Future Warfare Studies в Военноморския колеж на САЩ, се съмнява, че само технологията ще победи китайския флот.

Според изследването на Tangredi, представено в януарския брой на Proceedings на Военноморския институт на САЩ, ако историята има някакъв урок, численото предимство на Китай вероятно ще доведе до поражението на американския флот във всяка война с Китай.

Голямата неприятност за американските стратези е,че вече не са убедени в реалното превъзходство на тяхната технология над китайската.

Йордан Халачев

https://svobodnoslovo.eu/svyat/baydan-nareche-si-dzinpin-diktator-tri-chasa-sled-nay-produktivnata-mu-sreshta-na-varha/121152

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев