АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА БРИКС ПРИЗОВАВАТ ЗА БЪРЗО РЕШЕНИЕ НА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И "ХАМАС"

Лидерите на БРИКС призовават за бързо решение на конфликта между Израел и "Хамас" Снимка Архив
21.11.2023 / 17:47

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса обвини Израел във военни престъпления и в геноцид в ивицата Газа, предаде Франс прес. Той заяви това по време на извънредната среща на върха на страните от групата БРИКС, която се проведе във видеоконферентен формат и беше посветена на израело-палестинския конфликт.

"Колективното наказание на палестинските цивилни чрез незаконното използване на сила от Израел е военно престъпление“, заяви Сирил Рамапоса. "Умишленият отказ да се доставят медикаменти, гориво, храна и вода на жителите на Газа е равносилно на геноцид“, добави той.

По време на виртуалната среща на върха китайският президент Си Дзинпин призова за международна конференция за мир, за да бъде уреден конфликтът между Израел и „Хамас“, предаде Франс прес.

"Не може да има траен мир и стабилност в Близкия изток без справедливо решение на палестинския въпрос“, заяви Си. Той призова възможно най-скоро да се организира международна конференция за мир, за да се постигне международен консенсус, предава БТА.

На виртуалната среща на върха на БРИКС бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва пък осъди произволното използване на сила от страна на Израел в Газа, в резултат на което анклавът се сблъсква сега с хуманитарна катастрофа, предаде ТАСС.

Лула също така припомни, че страната му категорично е осъдила терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври в резултат, на което са загинали и трима бразилци. Лула призова и за незабавно освобождаване на всички заложници, по подчерта, че произволното и непропорционално прибягване до сила срещу мирно население не оправдава тези варварски действия.

Във виртуалната среща бе поканен да се включи и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.

Той призова за сериозен процес за мир, който да доведе до създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. Мохамед бин Салман подчерта, че позицията на неговата страна по този въпрос е твърда и постоянна. „Не може да се постигне стабилност и сигурност в Палестина, освен чрез прилагане на международните решения, свързани с намирането на изход от конфликта чрез две държави“, каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев