АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В УНГАРИЯ ОБСЪЖДАТ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ

Пленарната зала на унгарския парламент. Снимка: БТА
22.11.2023 / 10:44

Управляващата партия "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан внесе вчера в парламента законопроект за "защита на националния суверенитет" от "неправомерна политическа намеса на чуждестранни лица или организации", предаде Ройтерс.

Законопроектът се предлага в момент, когато националистът Орбан, който през последните 13 години многократно е влизал в конфликт с Европейския съюз по отношение на състоянието на демокрацията в Унгария, засилва кампанията на своята партия преди изборите за Европейски парламент през юни следващата година. Орбан, който е на власт от 2010 г., отрича обвиненията, че подкопава демокрацията в страната, посочва БТА.

Законопроектът предвижда създаването на отделен орган, който да проучва и наблюдава рисковете от политическа намеса и да препоръчва промени в нормативната уредба. Текстът също така предвижда до 3 години затвор за забраненото чуждестранно финансиране на партии или организации, участващи в избори.

Законодателите ще трябва да обсъдят законопроекта преди окончателното му одобрение. Орбан, който разполага с мнозинство от две трети в парламента, позволяващо на на "Фидес" да променя всяко законодателство, постигна четвъртата си категорична победа на парламентарните избори през 2022 г.

След парламентарните избори през 2022 г. правителството публикува множество декласифицирани разузнавателни доклади, в които се казва, че опозиционният алианс е получил около 8 млн. евро от базирани в САЩ НПО за кампанията си, припомня АФП.

Опозиционните партии отхвърлиха обвиненията и уточниха, че парите са дошли от унгарски граждани, живеещи в чужбина.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев