АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ГЛАСУВА ОКОНЧАТЕЛНО ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БТР-И НА УКРАЙНА

Народно събрание
22.11.2023 / 13:42

Парламентът прие окончателно Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. То беше подписано в София на 8 август и в Киев - на 13 ноември тази година.

Решението беше подкрепено днес в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ИТН и ДПС. Против ратификацията бяха от "Възраждане" и БСП.

В решението е записано, че България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август кабинетът одобри проекта за споразумение. С решението на Министерския съвет се опълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе разговори и да подпише споразумение при условие за последваща ратификация.

Борислав Гуцанов от БСП определи това като предателство на националните интереси:

"Пет минути, след като този вот (на недоверие към правителството - бел. ред.) не е минал, отново вкарвате да се обсъждат въоръжени сили и даване на поредната порция военна техника и малкото останало в България. Наистина, поне малко не можете ли да се спрете?

Може би най-сложният уред, който сте държали в ръцете си, е джойстик на военна електронна игра или епилатор, но се подписвате мъжката по всички документи, които са свързани с националната сигурност", коментира Гуцанов.

Реагира Христо Гаджев от ГЕРБ, като заяви:

"Доколко всъщност тази работа наистина би ни свършила работа за охрана на границата, в крайна сметка, надявам се, че никой тук не си мисли, че България ще влиза във война, че да се защитаваме с въоръжените си сили".

В хода на дебатите стана дума и за стойността на дарените машини. В спор влязоха Костадин Костадинов, Румен Гечев и Ивайло Мирчев:

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отбеляза: "Българското правителство се кани да подари един милиард лева на Украйна. Ние най-вероятно и ще доставим тази техника за наша сметка. Това никой не го коментира, между другото".

Румен Гечев от БСП заяви: "250 подобни бронирани машини Съединените щати са продали на Украйна за 400 милиона щатски долара. След получаването на такива машини от САЩ, Украйна е платила още близо 20 милиона долара за осъществяване на ремонти на техниката, която са получили, тъй като тя е прехвърлена от други бази на САЩ".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев