АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СОФИЙСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ НА СТАЧКА ЗАРАДИ НИСКИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

 Софийска филхармония
27.11.2023 / 12:16

Музикантите от Софийската филхармония се готвят да стачкуват. Те се чувстват недооценени, а заплатите им - обидно ниски.

Протестираме не само за нас самите, но и за бъдещето на Софийската филхармония, заяви пред БНР един от музикантите Милена Златарова.

"Проблемът със заплатите в Софийската филхармония винаги е бил актуален, но започна да се усеща особено остро със скока на инфлацията през 2022 г. Нашите доходи драстично намаляха и продължават да изостават спрямо средните за страната и за София. Те са обидно ниски за богатия и разнообразен културен афиш, който предлагаме, и световно известните солисти и диригенти, с които свирим".

По думите й става все по-трудно да се привличат млади и талантливи музиканти. Последствията от това ще се усетят още след 5-10 години, ако не се предприемат сериозни мерки сега, предупреди тя.

"Ние обедняхме, но продължихме да работим и да правим огромен брой концерти", добави нейният колега Красимир Костадинов.

"В световен мащаб не знам да има оркестри, които да правят по 8 симфонични програми в месеца. Това го няма никъде", подчерта той. И добави:

"Ние досега се опитвахме чрез диалог да получим нещо и останахме излъгани".

Освен адекватни заплати, оркестрантите настояват и за нормални условия на труд. Костадинов напомни обещанията за нови инструменти, които така и не са получили. "Да не говорим за сцената - мръсотия, сцената се разпада, паркетът вече е на парчета, на трески".

"В крайна сметка и хората, които излизат на сцената, трябва да се чувстват щастливи от работата си, а не да излизат с 5 стотинки в джоба и да правим изкуство. Няма как да стане", категоричен е Костадинов.

Мария Яковчева от Националния филхармоничен хор към Софийската филхармония призова за подкрепа.

Кристина Хинова подчерта голямата отговорност на музикантите от филхармонията да поддържат високо нивото на българската музикална култура. Тя също е категорична, че заплащането не отговаря на предоставяното качество. По думите й полученото 10-процентното увеличение е крайно недостатъчно. Хинова отбеляза, че вече има и напускащи оркестъра заради ниски възнаграждения.

Протестираме срещу начина, по който се разпределят средствата в Софийската филхармония, обобщи в предаването "Хоризонт до обед" Мартин Илиев - председател на Синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци в оркестъра. Според недоволните има огромен дисбаланс между средствата, които се отделят за хонорари за солисти и диригенти, и средствата, които са за работните заплати на служителите във филхармонията.

"През последните няколко години българската публика има възможността да чуе и види едни от най-ярките имена от световните сцени, но ние не сме съгласни това да става за сметка на достойното възнаграждение на служителите, което по никакъв начин не отговаря нито на качеството, което представя, нито на нейния статут на държавен културен институт с национално значение".

За да достигнем средната работна заплата, увеличението трябва да бъде около 70%, обясни Илиев.

Имаме проблем чисто екзистенциален, имаме проблем чисто емоционален, каза от своя страна Емил Даков от Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

"Нашият труд трябва да бъде оценяван по достойнство. Ако не е така, самата мотивация на един изпълнител страда".

Покана за участие в предаването получи и Найден Тодоров - директор и художествен ръководител на Софийската филхармония. Той обаче отказа заради пътуване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев