АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАНЕСА ИВАНОВА ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ В СЛИВЕН Е НОВИЯТ МЛАДЕЖКИ КМЕТ ЗА МАНДАТ 2023-2024 ГОДИНА

Ванеса Иванова
30.11.2023 / 14:00

След кратко прекъсване в Сливен днес отново бе сформиран Младежки общински съвет /МОС/. Инициативата е част от дейностите на сливенския Младежки дом, насочени към развитието и интересите на младите хора.

Събитието се проведе в зала „Май“. Повече от 50 млади хора на възраст от 13 до 30 години от общината учредиха своя Младежки съвет и избраха новия младежки кмет. Това е Ванеса Иванова от Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“. Тя бе избрана с 32 гласа. Младежкият общински съвет успя да излъчи свой председател. Това е Тодор Марлов от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. Те получиха знака на МОС от зам.кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя поздрави всички за участието, енергията и ентусиазма.

От името на кмета Стефан Радев ги увери, че Общината ще продължи да подкрепя добрите решения, каузи, а идеите, нуждите и гласът на младите хора, ще останат сред приоритетите на екипа на градоначалника.

„Вярвам, че вашата активност ще продължи и ще бъде пример за цялата ни общност. Заедно можем да направим много повече за Сливен. Искам да ви пожелая да сте здрави, мъдри, да отстоявате себе си и да останете верни на каузата, в която вярвате! На добър час!“, заяви Чиликова.

Сред официалните гости на събитието бяха още общинският съветник Лидия Димитрова, почетният младежки кмет в периода 2003-2005 г. Венета Драганова, които връчиха значки на излъчените председатели на постоянните комисии към МОС. Присъстваха и инж. Анастас Кънев – координатор на Гражданска инициатива „Ти си Сливен“, както и бивши председатели на МОС.

В рамките на днешното събитие се проведе и първо заседание на Общото събрание на Младежкия съвет. На него беше приет нов Устав, по който ще се работи през мандат 2023-2024 година. Бяха сформирани и петте постоянни комисии:

- екология и опазване на околната среда, здравословен начин на живот;

- медии и връзки с обществеността, НПО и бизнес;

- спорт и свободно време, личностно развитие;

- изкуство, култура и историческо наследство;

- социални дейности, доброволчество, проектна политика.

Разпределени според интересите си, младежите ще работят в петте комисии, ще дискутират по различни проблеми и предизвикателства, ще търсят решения, ще планират и организират най-различни събития и кампании от младежи за младежи. В 7-дневен срок ще бъде сформиран и екипът на новия младежки кмет.

Вече 20 години Младежкият общински съвет съществува под една или друга форма – като съвет, парламент. През 2013 г. преминава в Областен детски съвет – национален пилотен проект, в който участва и Сливенска област. От началото до днес основният му фокус е насочен към младите хора – да им предоставя възможност да градят умения, да участват активно в живота на общината и региона си.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев