АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ ПРЕД ПЪЛНА ЗАЛА В СКОПИЕ: ОССЕ Е В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЩОТО СЕ ПРЕВЪРНА В ПРИДАТЪК НА НАТО

Сергей Лавров
30.11.2023 / 17:05

Русия трябва да констатира със съжаление, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в плачевно състояние и перспективите ѝ като организация са неясни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща на външните министри на ОССЕ, съобщава ТАСС.

"След малко повече от 12 месеца ще се навършат 50 години от Заключителния акт от Хелзинки. Трябва да отбележим със съжаление, че ОССЕ се доближава до тази годишнина в плачевна форма и нейните перспективи остават неясни", отбеляза той.

Лавров припомни, че Русия е положила максимални усилия за формиране на общо пространство за сигурност в Европа, основано на сътрудничество.

"За съжаление, западните политически елити, които си присвоиха правото да решават съдбата на човечеството, направиха недалновиден избор не в полза на ОССЕ, а в полза на НАТО - в полза на философията на сдържането, на геополитическите игри с печелещи и губещи и логиката "господар - роб". Един от ключовите компоненти на тази политика беше безогледното разширяване на НАТО на изток, започнало след разпадането на Организацията на Варшавския договор", коментира руският външен министър.

Лавров добави, че държавите от НАТО собственоръчно са разрушили политическото и военното измерение на ОССЕ.

След това той представи военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, като военна агресия и обвини Запада за подклаждане на конфликтите в Грузия и Украйна. Русия атакува Грузия през 2008 г., а Украйна първо през 2014 г. и след това през 2022 г.

"Провокацията на САЩ, които Грузия изпълняваше и опита за създаване на плацдарм в Украйна доведе до този резултат", каза още Лавров.

"Ще може ли някога ОССЕ да бъде адаптирана към реалното развитието на света и отново да стане площадка за разглеждане на проблемите за регионална безопасност, с принцип на равенство за всички държави участнички. Засега въпросите са повече от отговорите", каза Лавров, след което напусна залата.

Очаква се утре Лавров да даде специална пресконференция в зала „Борис Трайковски“.

Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за присъствието на Лавров. Той също така беше принуден да мине през Гърция със самолета си, защото България не позволи навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова.

Веднага след него министърът на външните работи на Дания Ларс Льоке Расмусен изрази разочарованието си от това, че руският му колега е напуснал срещата. Усилията на Москва да раздели Европа и да я обвинява за решенията, които сама е взела, са прозрачни и няма да успеят, изрази увереност Расмусен. Според него ситуацията, в която се намира ОССЕ, е много разочароваща, защото организацията, създадена, за да гарантира мира и стабилността и да поддържа отворени каналите за диалог, сега е изправена пред сериозни предизвикателства, чийто източник е именно Русия.

ОССЕ преминава през сложен период, но платформата остава важна и трябва да бъде съхранена, посочиха в изявленията си голяма част от участниците в срещата по време на първото пленарно заседание.

Посланик Емилия Кралева, постоянен представител на Република България към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, която ръководи българската делегация на срещата, ще говори на второто пленарно заседание днес.

Източници: news.bg, dnes.dir.bg, dariknews.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев