АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕОРГИ КИРЯКОВ: ИМА ВИДИМА ВТОРИЧНА КОАЛИЦИОННА СГЛОБКА МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС

Георги Киряков Снимка: Стопкадър, БНТ
02.01.2024 / 08:53

"За годината късметът ще бъде още от същото, каквото видяхме през почти цялата предишна година. Ако това може да бъде наречено късмет."

Това каза пред БНР политологът Георги Киряков. Той очаква и през 2024 г. нови политически скандали, разправии, междупартийни търкания, нови компромиси и нови консенсуси как да бъде разпределяна властта.

"Цялата битка винаги е била и ще бъде за политическите, партийните квоти в регулаторите. Как може да си представим независимост в един орган, в който битката е за партийни квоти?"

Ротацията ще бъде един от важните жалони за това как ще протече политическата година, посочи Киряков.

Трябва да се гледат внимателно и европейските избори, допълни той.

"Друг важен жалон ще бъде този прословут Шенген, който е полуШенген, защото най-важната част от това шенгенско пространство ни заобикаля отново. България все още няма пълното доверие на своите европейски партньори. Тук става въпрос за нашето национално достойнство – отново накърнено. Наказани са българските граждани и това няма да бъде преодоляно тази година, независимо от хвалбите на правителството, което се закичи с тях. Крачката е много добра, но половинчата."

Георги Киряков акцентира върху това какви "много тънки сметки ще си направи Бойко Борисов и какви много тънки сметки ще направят заедно с новоочертаващия се лидер на ДПС Делян Пеевски".

Там има вторична коалиционна сглобка, която се отрича, но е видима."

"Ако допуснем, че ДПС официално ще бъде поканена като трето колело в тази коалиция, може и Делян Пеевски да играе по-важна, по-отговорна, по-тежка роля в българския политически живот", смята Георги Киряков, който не изключва дори поста на ротационен премиер.

ПП-ДБ са толкова притиснати до стената политически, че нямат избор, освен да бъдат заедно, докато не поемат глътка въздух или не се удавят, коментира политологът в предаването "Преди всички".

Според него опозиционните партии не могат да намерят себе си в тази ситуация и президентът Румен Радев изземва ролята на алтернатива.

"Ако президентът реши да влезе на партийния терен, това върви през трупа на основната партия в опозицията – БСП", заяви Киряков.

"Вероятността да катастрофира като президента Първанов е много голяма. Затова са и страховете за по-активно влизане на партийния терен. Но има време. Зависи как ще се развие политическата ситуация в страната."

Политологът прогнозира пробив в Столичния общински съвет – през това "Борис Бонев и неговите общински съветници да каталясат най-накрая", защото проблемите се затлачват.

"Това е основната драма – да се види доколко инатът на един политик ще надделее пред интереса на един голям град."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев