АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ СА ПРОТИВ НОВАТА НАРЕДБА ЗА ФИСКАЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ДВИЖЕНИЕТО НА СТОКИ

Мариана Милтенова Снимка: БГНЕС
03.01.2024 / 09:08

От днес влиза в сила нова наредба, която определя условията и реда за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. В списъка са повечето видове храни, сред които месо, мляко, шоколад, както и горива и масла. Ако доставката е над 5000 лв. или повече от 500 кг и се извършва с возило над 3.5 тона, тя трябва задължително да бъде предварително заявена в НАП. Мерките са приети с цел да се спрат опитите за източване на ДДС.

Браншови организации изпратиха писмо до министър-председателя, в което поясняват, че, за да спазят изискванията на наредбата, ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще оскъпи продукцията им. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Мариана Милтенова - председател на Съюза на градинарите, поясни защо плодовете и зеленчуците трябва да бъдат извадени от списъка на стоки с висок фискален риск:

"Според нас плодовете и зеленчуците нямат място в този списък! Можете ли да си представите, че чесънът и лукът са стоките с най-голям фискален риск. Производството в България на плодове и зеленчуци е спаднало изключително много и ние сме поставени в групата, която е с нефтени масла, нефтени продукти и т.н. Ние сме заявявали, че има сив сектор в нашия бранш и този сив сектор наистина трябва по някакъв начин да се притисне и да се намали, но не това са мерките. Най-големият проблем по който се присвоява или не се отчита ДДС от 20% са продуктите, които влизат от внос. Такава наредба може и следва да има за плодове и зеленчуци, които се внасят в България, защото влизат големи количества".

Милтенова даде и примери как наредбата може да се заобиколи от работещите в сивия сектор.

"Пълна дискриминация! Правим превозното средство под 3 тона и няма фискален контрол! На практика какво се случи сега - преобладаваща част от сивия сектор са търговците, които стоят на пазара с 1 зелено картонче, без да бъдат контролирани, че са земеделски производители примерно на 500 квадратна или 1 декар продукция, изкупуват продукцията от вносители, от различни места. Разбира се, стоката им обикновено, за да отидат на пазарите, е по-малко от 3,5 тона и те продължават да си работят и са огромна част от сивия сектор".

Според Милтенова с новата наредба "изключително много е утежнена административната тежест", а преобладаващата част от земеделските производители не са наясно с нея и нямат информация:

"Има изключително много документи за проследимост на движението на стоката. Трябва да се издава уникален номер на превоза; да имаме точна информация кой шофьор, името му, коя фирма, точния час, къде ще пристигне, къде ще разтовари. Това е наредба, която е писана изключително от хора, които нямат понятие за работа с плодове и зеленчуци".

Тя даде и пример - когато разтоварването на камиона закъснее или веригите решат да не вземат част от стоките на производителите, това изисква "допълнителни декларации, допълнителни уведомления, електронни съобщения до НАП":

"Има безкрайно много документи, които ние попълваме. Това е изключително голяма допълнителна административна тежест. Това естествено води след себе си допълнителни заплати и възнаграждения. След като трябва да плащаш допълнително и то вече по-високо квалифициран труд - това е човек, който трябва да работи с интернет, да попълва декларации, уведомления - тези допълнителни разходи ще влязат в цените".

Браншовите организации са изложили аргументите си още пред служебното правителство. Все още обаче не са били допускани до разговори с настоящия премиер и министър на финансите. Нямат обратна връзка и от МЗХ. Те се опасяват, че заради новата наредба ще бъдат налагани непосилни глоби, а производителите - доведени до ликвидация.

"Разбирате ли, че ако ние не бяхме получили помощта за Украйна, която получиха нашите производители на плодове зеленчуци, тази година нямаше да можем да оцелеем".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев